Де і як зберігати кукурудзу в качанах в домашніх умовах

Кукурудза – дивовижна рослина, одомашнена в північній Америці кілька тисяч років тому. 

Заготівля кукурудзи на зиму в качанах – оптимальний варіант зберігання цього овоча. Такий підхід дозволяє зберегти зерна соковитими і смачними. Однак варто врахувати, що зберігання в качанах вимагає набагато більше місця, особливо при значному врожаї.

Розрізняють харчові і кормові сорти культури. Харчові сорти мають недовгі округлі плоди світло-бежевого кольору. Зерна такої кукурудзи солодший і смачніше, а їх консистенція м’якше і соковитіше.

Кормова кукурудза відрізняється великими довгими качанами з зернами яскраво-жовтого або помаранчевого кольору. Ці сорти ближче до своїм диким предкам. Зерна такої кукурудзи більш тверді і м’ясисті, з жорсткою оболонкою.

У промислових умовах зібрані качани харчової кукурудзи зберігають в охолодженому вигляді не більше 20 днів (при температурі близько 0°C). При підвищенні температури до +10°C зерна втрачають більше 1,5% цукрів у добу, а при температурі +25°C…+30°C – до половини цукру на добу. Вже через два дні такий продукт стає непридатним для вживання в їжу.

Кормові сорти відрізняються кращою лежкістю. Качани, якісно підготовлені до зберігання, відсортовані, знезаражені і охолоджені, зберігаються у спеціальних складах кілька місяців.

Ще один спосіб збереження смачних і корисних плодів на зиму - сушіння. Примірники, призначені для сушіння, перебирають. Видаляють зіпсовані, пом’яті, з ознаками гниття. Все листя при такому способі зберігання не прибирають, потрібно тільки відкрити зерна.

Підготовлені качани розвішують у сухому темному приміщенні. Качани розміщують по одному, попарно або сплітаючи по кілька штук косами.

Сушену кукурудзу варять так само, як свіжу.

Читайте також