Догляд за виноградом восени: коли та як правильно обрізати лозу

Обрізування кущів винограду не тільки полегшує догляд за рослиною і збір ягід, а й дозволяє отримати багатий врожай. Ще багато століть тому виноградарі, які постачали свій продукт військам Римської імперії, помітили, що ті кущі, які торік об’їв віслюк, краще ростуть і рясніше родять. Ось відтоді й стали проводити щорічне обрізування, тим більше, що воно позитивно впливає не тільки на кількість зібраних ягід, а й на їхні розмір і смакові якості.

Осінь - найкращий час для формування кущів винограду. Весняне обрізування винограду на початку сокоруху не схвалюється тому, що виноградна лоза, на якій рани завжди затягуються дуже довго, починає «плакати», тобто спливати соком, і в результаті Ви не тільки не дочекаєтеся гарного врожаю, але можете взагалі погубити рослину. Обрізку починайте через пару тижнів після того, як опаде листя. Раніше вкорочувати пагони не рекомендується, оскільки відразу після листопаду в лозі ще йдуть процеси фотосинтезу. Передчасна обрізка порушить накопичення поживних речовин в пагонах, стовбурі та кореневищі. Але тягнути з цією процедурою до заморозків теж не варто. Як тільки почнеться холод, лоза зробиться дуже крихкою, і будь-які операції на винограднику приведуть до розломів пагонів і інших пошкоджень.

Коли потрібно починати обрізати виноград?

Перший етап. У вересні слід видалити на кожному багаторічному пагоні непотрібні зелені прирости нижче першого дроту, простягнутого на висоті 0,5 м від землі. На тих приростах, що з’явилися на рукавах вище нижнього дроту обрізають 10-15 % від усієї довжини приросту. Бічні пагони на приростах вкорочують до 2-3 листочків.

Другий етап. Через два-три тижні після листопаду формують плодову ланку, яка має складатися із сучка заміщення і плодової стрілки. Виберіть на висоті двох нижніх дротів шпалери два розвинених пагони, нижній з яких повинен розташовуватися із зовнішнього боку рукава, що росте під нахилом. Цей пагін обрізають під сучок заміщення, залишивши на ньому не більше трьох бруньок від основи. Наступний пагін, що росте вище і з протилежного від сучка заміщення боку рукава, обрізають під плодову стрілку, залишаючи на ньому: п’ять бруньок, якщо діаметр пагона 5 мм; шість бруньок - 6 мм; сім-вісім - 7 мм; вісім-дев’ять - 8 мм; дев’ять-одинадцять - 9 мм; одинадцять-тринадцять - 10 мм; дванадцять-чотирнадцять - 11 мм; тринадцять-п’ятнадцять - 12 мм. Якщо сорт Вашого винограду дає грона вагою понад 0,5 кг, то залишати на плодовій стрілці потрібно мінімальну кількість бруньок із зазначених у переліку, а якщо грона легше 0,5 кг, то залишайте максимальну кількість бруньок. Наприклад, якщо гроно вашого винограду в середньому важить 0,5 кг і більше, то при товщині пагона 12 мм залишайте на плодовій стрілці 13 бруньок, а якщо гроно важить менш як 0,5 кг, то залиште 15.

Починають обрізування з більш морозостійких сортів – з Ізабелли, Грудневого, Подарунку або Лідії. Сорти з низькою холодостійкістю обрізають в останню чергу.

Джерело: Дендроферма сім'ї Бережнюк

Читайте також