Капуста в серпні наливає качани: чим її підживити

Капуста – така «пані», яка потребує особливої уваги від дачників. Тут простою універсальною формулою «калій + фосфор» не обійдешся, хоча і зовсім позбавляти цих елементів культуру також не слід. А все тому, що качан – це ні що інше, як листя, просто воно росте так густо і так часто, що починає закручуватися і витися. Зав’язування качанів починається в липні, а в серпні капуста продовжує зростання качанів: середньостиглі, середньо-пізні і пізньостиглі сорти цього місяця продовжують свій активний розвиток.

Чим підживити капусту в серпні?

1. Згадані вище «фосфор + калій» нікуди не зникають. Можна використовувати як моно добрива (поєднання суперфосфату і сірчанокислого калію; монофосфат калію, той самий попіл, який з успіхом замінює гарні комплексні добрива); або готові збалансовані склади, створені спеціально для підживлення овочів в другій половині літа або на початку осені – в хід може піти будь-яке з них.

До речі, в комплексних універсальних добривах часто до складу входить і азот – він також необхідний для формування гарного качана (качан – це листя, пам’ятаєте?), але його в процентному співвідношенні повинно бути трохи менше, ніж фосфору і калію. Ось такий склад добрива буде ідеальним.

2. В якості позакореневого підживлення буде гарний розчин борної кислоти. Качани будуть міцнішими і соковитішими, на смак капуста буде солодкою, а качани після будуть добре зберігатися. Дефіцит бору можна легко заповнити, розвівши стандартний пакетик (10 гр) борної кислоти в 10 літрах води. Складом слід обприскати капусту, особливу увагу приділяючи качанам.

Що не забути ще?

Головним агротехнічним прийомом в серпневому догляді за капустою залишається полив – особливо, якщо на вулиці панує спекотна суха погода. Рясно поливаємо капусту раз в 3-4 дня, головне в цій справі – регулярність. Якщо довго не поливати рослини, а після від душі вилити на них кілька відер води, вирішивши наситити капусту «про запас», то може трапитися казус – качани легко розтріскаються.

Другою за важливістю справою буде боротьба з шкідниками. Слимаки і гусениці – ось, на що слід звернути особливу увагу. Будь-яку магазинну «хімію» для знищення комах в період активного росту качанів використовувати не рекомендується, а тому купуємо отруту тільки в крайніх випадках.

Джерело: iUkraina

Читайте також