Хитрощі при вирощуванні цвітної капусти: поливання, підживлення

Цвітна капуста смакує як у консервації, так і обсмажена чи печена. Цей вид капусти є не лише смачним, а й корисним для осіб із хворобами кишечника. Також капусту використовують, як дієтичний продукт та для боротьби із ревматоїдним артритом.

Як саме підживлювати та поливати цвітну капусту - читайте у статті.

Підживлення капусти

Для азотних підживлень використовуйте настій зі збродженої трави, який можна приготувати самостійно з будь-яких бур'янів, а також десятивідсотковий нашатирний спирт, розведений водою: 2 столові ложки аміаку на 10 л води. Азотні підживлення вносьте після висаджування розсади в ґрунт через кожні 10-14 днів доти, доки почнуть зав'язуватися головки.

В цей самий час обприскуйте капусту по листю розчином рідкого добрива з вмістом бору та молібдену. А коли у цвітної капусти починають зв'язуватися головки, настає черга калійно-фосфорного кореневого підживлення, яке варто чергувати з обприскуванням мікроелементами по листю. Як калійно-фосфорне добриво, можна використовую попіл, а для позакореневих обробок – будь-які рідкі добрива на основі біогумусу або гумату калію. Обприскування капусти краще робити через кожні 10-12 днів. 

Для підживлення бором застосовуйте порошок борної кислоти: 2 г препарату на 10 л води. За сезон я проводжу 2-3 обприскування по листю розчином бору з інтервалом 10-14 днів.

Поливання цвітної капусти

Важливою умовою для благополучного вирощування цвітної капусти є збалансований полив. Частота поливань залежить від погоди та температури повітря. Сильна тривала посуха погано позначається на зростанні і врожайності капусти, а надмірно вологий ґрунт може призвести до блокування повітрообміну в коренях і створення в них гнильних процесів, через що листя капусти набуває жовтуватого відтінку і погано розвивається. Потрібно навчитися вгадувати потребу капусти у поливанні. Спекотним літом варто поливати не рідше 2 разів на тиждень. Якщо йдуть дощі, з поливом поспішати не слід. 

Маленька хитрість

Щоб головки капусти були великими, красивими і білими, використовуйте простий прийом: коли головки виростають до такого розміру, що маленькі листочки, що їх покривають, вже недостатньо щільно до них прилягають, вибиріть великий, близько розташований до голівки листок, надломайте його і прикрийте ним голівку від пекучого сонця.

Для густолистих сортів така процедура не обов'язкова.

Читайте також