Кліщі на шкірі живуть у всіх: чи варто з ними боротися

Ці красунчики тихенько собі живуть в усіх дорослих людей. Саме зараз, коли прийшла зима і морозець, пощипуючи за щічки, вони роблять нас рум’янішими та гарнішими, водночас викликаючи на шкірі нашого обличчя такі неприємні відчуття як свербіж, підвищену чутливість, відчуття стягування. Інколи це призводить до висипань, що спонукає людину шукати причину цих явищ і, після нескладного обстеження. Отримуючи висновок про наявність мікроскопічного кліща роду Demodex, досить часто пацієнт отримує і призначення до тривалого протипаразитарного лікування.

Повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

"Насправді ж, багато доказових лікарів вважають їх роздутою страшилкою радянської медицини, адже демодецидні кліщі є частиною нормальної мікрофлори кожного з нас, мешкаючи у ділянках з повноцінною продукцією шкірного сала — в межах волосяних фолікулів чи сальних залозах шкіри обличчя, вушних ракових, спини та грудей, харчуючись секретом сальних залоз та відмерлим епітелієм, при кількості до 5 осіб у 1 см2, допомагають очистити пори", - йдеться у дописі.

Однак, при зміні мікробіому шкіри, яка виникає внаслідок вже наявних шкірних хвороб, хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, порушень гормонального обміну та імунного статусу організму, демодецидні кліщі здатні активно розмножуватись та призводити до такого захворювання, як демодекоз, основними проявами якого свербіж, почервоніння шкіри обличчя та повік очей, утворення лусочок, пухирців, які часто мокнуть, а в тяжких випадках рубцюються, інколи пацієнт відмічає почуття повзання чогось під шкірою. Спровокувати демодекоз може й недотримання правил особистої гігієни та догляду за чутливою шкірою, нераціональне харчування, вживання алкоголю, а також перебування в постійних умовах стресу.

Лікування цієї патології передбачає терапію основного захворювання, яке полегшить і позбавлення від вторинного демодекозу. Для цього слід відвідати лікаря, який дотримується принципів доказової медицини, допоможе знайти справжню причину негараздів зі здоров’ям, визначиться з комплексним лікуванням та навчить контролювати кількість демодецидних кліщів на вашій шкірі.

Для отримання консультацій та мікроскопії секрету волосяних фолікулів та сальних залоз за допомогою скотч-проби, а також безпосереднього дослідження волосяних фолікулів на наявність кліщів роду Demodex звертайтесь у паразитологічну лабораторію Центру, за адресою м. Рівне, вул. Котляревського, 3, контактний телефон +38 (067) 548-15-06.

Читайте також