Коли краще удобрювати ґрунт — навесні чи восени: поради городників

Органічні добрива під більшість овочевих культур краще вносити в ґрунт восени, а під такі культури, як огірок, бруква, селера, — навесні з розрахунку 4-6 кг/м2. Під картоплю, огірок, квасолю і томат бажано вносити добрива, які не містять хлору. Тому замість калійної солі краще внести золу або сірчанокислий калій, а замість хлористого амонію — карбамід (сечовину), інформує Ukr.Media.

При використанні на добриво сирого пташиного посліду його доцільно розводити водою. Одну вагову частину посліду розчиняють у 8-10 вагових частинах води. Суміш відстоюють протягом 5-7 днів, а потім розчином поливають рослини. Рідке підживлення слід проводити після дощу або поливу, а потім розпушити ґрунт.

Морква, цибуля, зелені однорічні та багаторічні овочі (салат, листова гірчиця, шпинат, кріп, петрушка, селера, спаржа, багаторічна цибуля тощо) краще ростуть на другий рік після внесення свіжого гною. Норма внесення всіх компостів під зазначені культури — 3-6 кг/м2. Добрива необхідно вносити з одночасним їх загортанням у ґрунт.

У піщаних ґрунтах розкладання гною відбувається швидше, ніж у важких, тому вносити органічні добрива на піщаних ґрунтах можна за максимальною дозою: їхня дія на розвиток рослин буде ефективнішою. На важких суглинкових і глинистих ґрунтах гній закладають на меншу глибину в зоні розташування кореневої системи рослин, на легких піщаних ґрунтах допускається глибше закладення. Це пов'язано з мікробіологічними процесами в ґрунті та добривах. Практично добрива закладають на 12-18 см під овочеві та зелені культури.

Крім органічних добрив, у період вегетації рослин вносять і мінеральні. Рослини особливо добре відгукуються на рідке мінеральне підживлення. Мінеральні добрива в рідкому вигляді дають із розрахунку: аміачної селітри 20-30 г, суперфосфату і калійної солі по 10-15 г на 10 л води. Їх можна використовувати під усі овочеві культури в початковій фазі вегетації та при утворенні зав'язей.

Читайте також