Коли потрібно копати часник: не пропустіть момент, щоб не втратити врожай

Часник - один з найбільш невибагливих на городі. Йому не потрібен якийсь особливий догляд або регулярний полив. Але є у нього одна особливість - його важливо вчасно викопати, аби він не був молодим, але і не перезрів. Розповідаємо, коли можна копати часник і що з ним робити після збору.

Як визначити, що часник готовий до збору

У озимого і ярого часнику різні терміни збору. Озимий часник (той, який садять восени), як правило, в середній смузі викопують з середини липня до початку серпня. Ярий часник (посаджений навесні) - пізніше, з другої половини серпня і до середини вересня. Терміни збору залежать також від сорту: ранні готові через 85-90 днів, пізні - через 100-110 днів. Але сказати з точністю, якого числа треба копати часник - просто неможливо. Багато залежить від регіону, погоди і особливостей грунту. Тому, щоб визначити, можна копати часник чи ще не можна, в народі навчилися орієнтуватися на кілька основних ознак.

Коли копати озимий часник

Є кілька способів, як визначити, коли копати часник:

  • найпростіший - спостерігати за його стрілками. Для цього при видаленні стрілок на часнику залишають кілька "контрольних". Як тільки стрілка випрямилася і стала вгору, коробочка лопнула і показалося насіння - пора копати;
  • можна також орієнтуватися на перо і листя: два нижніх пера повинні повністю висохнути, а верхні листки - почати жовтіти;
  • копніть на грядці кілька часничин - якщо корінь з яскраво-білого став світло-сірого кольору і почав підсихати, то можна копати весь.

Також у стиглого часнику лушпиння повинне стати щільним і сухим, фіолетового або білого кольору, в залежності від сорту.

Коли копати ярий часник

Для ярого часнику "працюють" ті ж правила, що і для озимого. Але є ще кілька ознак:

  • часник припиняє рости;
  • листя і стебла починають лягати;
  • коренева шийка всихає.

Читайте також