Кому із жінок потрібно стати на військовий облік до 1 жовтня: перелік спеціальностей

До 1 жовтня жінки, спеціальності яких підпадають під перелік військовозобов'язаних, мають стати на військовий облік. 

Фах жінок, який підпадає під облік, визначатимуть дипломом. 

Про це на брифінгу повідомив народний депутат, член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський. 

"(Військовий облік стосується, ред) жінок, які здобули професійну освіту за відповідним фахом. Тобто це не ті, які працюють не за спеціальністю, а ті які мають відповідний документ, якій підтверджує їхній рівень кваліфікації", - пояснив Веніславський.

Він нагадав, що ще до повномасштабної агресії 24 лютого Головнокомандувач ЗСУ видав наказ про розширення переліку таких військово облікових чи інших спеціальностей жінок, необхідних для безпеки та оборони, що мають стати на військовий облік. 

Також Веніславський зауважив, що це стосується жінок, які мають фахи медичні, пов’язані зі сферами харчування, засобами зв’язку, інформаційними технологіями, хімічні тощо.

"У лютому це питання було актуалізоване. Зараз мова йде про те, щоб довести цю процедуру до логічного завершення. Перелік був дещо розширений. Потім були внесені певні корективи. Це працівники медичної сфери, працівники сфери харчування, технологи харчової продукції для ЗСУ, це жінки, пов'язані із засобами зв’язку, інформативними технологіями, агро чи хімічною продукцією та інші професії, необхідні для ЗСУ", - сказав він. 

Нардеп додав, що якщо ці жінки не стануть на військовий облік, то жодних негативних наслідків стосовно них застосовуватися не буде, хоча за це передбачена відповідна адміністративна відповідальність. І в майбутньому у випадку ухилення від постановки на військовий облік можуть бути застосовані примусові заходи. 

Станом на 18 серпня в переліку Міноборони сім основних професій і 14 спеціальностей, які зобов'язують жінок стати на військовий облік.

Читайте також