Квас із березового соку: прості рецепти приготування на хлібі та сухофруктах

Для приватних ділянок саджанці берези найчастіше купують, щоб осушити перезволожений ґрунт і позбутися проблем, які супроводжують застій води. Але коли дерево впоралося зі своїм завданням, виросло та зміцніло, воно починає викликати інтерес із кулінарного погляду. І недаремно, адже, як відомо, берези славляться своїм соком, який цінують любителі натуральних і корисних напоїв.

Із єдиним недоліком березового соку - нетривалим терміном зберігання - легко впоратися, приготувавши березовий квас. Він зберігає в собі всі цінні для здоров'я якості свіжого соку та забезпечує їхнє збереження впродовж кількох місяців.

Березовий квас на хлібі

Інгредієнти:

  • 3 л березового соку;
  • 200 г сухарів із чорного хліба (бажано вибрати хліб традиційних рецептур, до прикладу, "Дарницький", "Бородинський" тощо, у яких не використовуються додаткові розпушувачі);
  • 5-6 ст. л. цукру.

Приготування:

Додайте всі інгредієнти в сік і, не розмішуючи їх, відправте ємність у тепле місце.

Через 3-4 дні відфільтруйте квас від осаду, процідивши його через марлю, і поставте в холодильник.

Якщо квас виявився не дуже солодким, це можна виправити додаванням цукру або меду безпосередньо перед уживанням.

Березовий квас на сухофруктах

У класичних рецептах використовують родзинки, на яких після сушіння зберігаються дикі дріжджі. Тому цей інгредієнт обов'язковий, але його можна доповнити іншими сушеними ягодами або фруктами. Це можуть бути яблука, груші, чорнослив, курага чи інші сухофрукти, які вам більше до вподоби.

Інгредієнти:

  • 2 л. березового соку;
  • 15-20 шт. родзинок;
  • 3-4 ст. л. цукру;
  • жменя будь-яких сухофруктів.

Важливо враховувати цукристість сухофруктів, які ви плануєте додавати. Наприклад, інжир або курага досить солодкі, тому, можливо, потрібно буде зменшити кількість цукру (якщо ви не любите солодкі напої).

Приготування:

У березовий сік додайте цукор і сухофрукти та тримайте його в теплі впродовж 2-3 днів. За цей час напій набуде різкості, а також насититься газом, після чого він буде готовий до вживання.

Важливий нюанс: перед приготуванням квасу родзинки не потрібно мити, замочувати для набухання, розпарювати їх у мікрохвильовій печі тощо. Це знищить дикі дріжджі на його поверхні або сильно знизить їхню концентрацію, що порушить бродіння соку або ж у рази збільшить час бродіння.

Читайте також