Літня обрізка троянд: яких помилок припускаються багато садівників

Як же красиво виглядають квітучі кущі троянд! Однак рано чи пізно цвітіння, на жаль, проходить і вся краса обсипається. Це цілком природно як і те, що тепер вам необхідно провести всі необхідні процедури для повторного цвітіння свого розарію в цьому і в наступному році. І одна з найважливіших процедур — це обрізка.

Багато хто вважає, що прибрати у відцвілої троянди необхідно тільки насіннєвий верх — і це не тільки вкрай невірно, але і згубно. Адже в такому випадку троянда буде витрачати сили на підтримку стебла і, швидше за все, гарного цвітіння ви від неї вже не отримаєте.

Головне правило при обрізанні троянд — не шкодувати і обрізати стебло до першого справжнього листка. Залежно від сорту перший справжній лист має 5 або 7 листочків. Тобто всі листи, що мають 3 листочка, обрізаємо разом зі стеблом.

Друге правило, якого необхідно дотримуватися при обрізанні, — вибирати бруньку, яка дивиться назовні куща, особливо, якщо йдеться про чайно-гібридних трояндах. В такому випадку обрізка може припасти і на 2-й лист.

Якщо ж на троянді у вас вже з'явилися пагони в декількох місцях, то і тут варто дотримуватися правила «не шкодувати» і надавати перевагу нижньому пагону, обрізаючи перший. Так ви отримаєте більш міцне стебло і пишні квіти, адже троянда пустить всі свої сили на один залишений пагон. До того ж в таких випадках верхні пагони нерідко бувають «сліпими».

Що ж стосується кущових троянд, то у них необхідно обрізати відцвілі бутони, так зовнішній вигляд куща завжди буде охайним. При фінальній же обрізці всієї кисті дотримуємося основних двох правил.

У деяких сортів троянд справжнє листя починаються відразу ж після бутонів. В цьому випадку слідуємо правилу першого пагона, що дивиться назовні.

Читайте також