Мінігород на балконі: як виростити зелень та овочі в квартирі

Сучасні реалії підштовхують українців до твердження, що "під рукою завжди треба мати свій город". Однак, що робити тим, у кого немає ділянки у селі чи приватного будинку? На допомогу приходить балкон або підвіконня.

Саме там можна облаштувати мінігород, де ростимуть овочі та зелень.

Садити можна будь-які культури, які ви любите.

Наприклад:

  • зелену цибулю,
  • кріп,
  • петрушку,
  • шпинат,
  • базилік,
  • руколу,
  • салат,
  • огірки,
  • перець,
  • помідори та інше.

Що потрібно для облаштування городу на балконі?

Щоб зробити город на балконі, не потрібно великих затрат. Доведеться заплатити хіба що за розсаду та насіння.

Варто подумати, у чому буде вирощуватися зелень або ж плодові культури. Можна зробити щось самостійно чи використати старі ящики, тарілки, відерця, що знайдуться вдома.

Купуючи насіння, потрібно обирати сорти, адаптовані для вирощування в кімнатних умовах — з них і урожай кращий, і догляду вони потребують менше.

Плодові та ягідні культури на міні-городі

На відміну від зелені, плодові та ягідні культури вирощувати набагато складніше, без досвіду старших тут не обійтися. Тому попроси маму чи тата, бабусю чи дідуся, аби вони допомогли у цій непростій справі.

Перець — найвитриваліша з плодових культур. А от огірки можуть «захворіти». Чимало клопоту завдадуть і помідори. На домашньому городі вирощують також баклажани, часник, цибулю. А тепер зупинимось трохи детальніше на деяких культурах.

Помідори

Для городу на балконі краще обирати невибагливі низькорослі сорти помідорів (наприклад, помідори Черрі). У них не така розгалужена коренева система, тому такі помідори можна вирощувати у невеликих ящиках чи горщиках і з меншою кількістю ґрунту, ніж високорослі.

Баклажани

Так само, як і помідори, баклажани повинні бути низькорослі, з невеликими плодами. Горщики з баклажанами краще ставити на південній стороні, бо вони люблять світло і тепло. Поливати їх потрібно регулярно, кориснотакож робити обприскування.

Огірки

Огірки також полюбляють тепло, тому найкраще вони будуть рости на балконі зі сторони сходу або південного сходу. Поливати огірки потрібно часто і рясно, також варто слідкувати за вологістю повітря.

Редиска

Редиску починають сіяти у квітні. Ця рослина холодостійка, але якщо ночі ще холодні, її потрібно накривати поліетиленовою плівкою. Редька не любить надмірного зволоження, тому поливати її потрібно в міру.

Перець

Для вирощування на балконі підійдуть сорти перцю з «компактним» кущем та маленькими плодами.Різні види перцю не можна садити поряд: пилок із гіркого може потрапити на солодкий, і він буде гірчити.

Балкон, де вирощується перець потрібно провітрювати, а у спекотні сонячні оберігати рослину від потрапляння прямих сонячних променів.

Яку зелень вирощувати на домашньому городі?

Найменш вибагливою з того, що можна виростити на балконі, є зелень, тому, якщо Ти вирішив облаштувати домашній город, почни з неї. Це може бути кріп, петрушка, базилік, щавель, м'ята, шпинат. До речі, зелень надзвичайно корисна, адже містить багато вітамінів.

Залиш також на балконі місце, де б Ти міг поставити міні-диванчик або кріселко, — уяви, як чудово іноді відпочити з цікавою книгою в руках серед такого саду.

Розглянемо особливості вирощування деяких видів зелені.

Кріп

Перед тим, як посіяти кріп, насіння замочують у воді, щоб воно добре зійшло. Воду при цьому потрібно час від часу змінювати.

Кріп любить світло і свіже повітря. Якщо спекотно, його потрібно добре поливати: інакше тоненькі листочки загрубіють.

Петрушка

Насіння петрушки також рекомендують попередньо замочити. Коли вона зійде, зелень потрібно дещо прорідити. Ця рослинка любить затінок і вологу.

Меліса

Насіння меліси висіюють на вологому ґрунті. Її можна вирощувати і на балконі, і на підвіконні. Головне — слідкувати, аби мелісі вистачало світла.

М'ята

М'ята — дуже «норовлива пані»: і насіння не завжди сходить, і до кліматичних умов вона вибаглива. М'ята потребує регулярного поливу і погано переносить перепади температур.

Базилік

Базилік добре росте на ґрунті, підживленому органічними добривами. Цярослинка любить тепло і світло. Поливати базилік потрібно в міру, не перезволожуючи ґрунту. Крім того, землю треба періодично розпушувати.

Джерело: "Пустунчик"

Читайте також