Мінуючі мухи на буряках та огірках: як боротися

Мінуючи мухи (лат. Agromyzidae) – ціла родина двокрилих комах. Їхні личинки завдають великої шкоди культурним рослинам, прогризаючи в листках (або інших частинах рослини) ходи.

Оскільки в давнину слово «міна» означала підкоп, то комах, що живуть всередині рослин, прозвали мінерами.

Опис комахи

Це дрібні мушки з широким черевцем, короткими ніжками і прозорими крилами. Забарвлені вони зазвичай в однотонний буруватий колір. Вони озброєні хоботком, яким роблять проколи в тканинах рослини, для того щоб висмоктати сік рослини або ж відкласти місце проколу яйця.

Личинки мінуючих мух, вийшовши з яйця, вгризаються в тканину рослини і проїдають там ходи різної форми. Ці ходи і називаються мінами. Личинки дуже дрібні, їх довжина становить всього 1-3 мм. Розвиток личинки триває 8-14 днів, а весь життєвий цикл мінуючих мух зазвичай займає всього лише три-п’ять тижнів!

У одних видів заляльковування відбувається прямо в листі, а в інших – в грунті.

 Небезпеку становлять не тільки личинки. Дорослі мухи теж завдають шкоди рослинам, оскільки роблять проколи і живляться рослинними соками.

Різновиди

Мінуючи мухи відрізняються досить високою харчовою спеціалізацією, тобто личинки різних видів харчуються певними тканинами конкретних видів рослин. У більшості видів мінуючих мух личинки їдять листя, але є види, чиї личинки харчуються плодами, корінням, суцвіттями або цибулинами. Наприклад, личинки цибулинних мух пошкоджують цибулини часнику та цибулі, які стають м’якими і загнивають.

Бурякові

Великої шкоди завдають бурякові мінуючи мухи. Їх личинки живляться листям буряка, шпинату, а також інших видів.Дорослі особини досягають 6-8 мм в довжину. Мухи відкладають яйця на нижню сторону листа. За один раз відкладається кілька яєць, за своє життя одна самка може відкласти до 100 яєць. Через чотири-п’ять днів з яєць виходять личинки, які роблять ходи у листі (інакше кажучи, мінують їх). На поверхні листа ці міни помітні як брудно-жовті здуття. Оселившись на молодих рослинах буряків, личинки мінуючих мух часто призводять до загибелі сходів. На більш пізніх стадіях розвитку зараження минирующими мухами веде до зниження маси коренеплодів. При сприятливих умовах за літо можуть змінитися три покоління бурякових мух. Мухи заляльковуються в землі.

Пасльонові

Так звані пасльонові мінери – крихітні мушки довжиною всього 2-2,5 мм. Ці комахи пошкоджують огірки, томати, капусту, салат, петрушку, селеру і баштанні. Самки першого покоління відкладають яйця в сім’ядолі або молоде листя. Личинки, що з’явилися ранньою весною, іноді викликають загибель молодих рослин. Коли мухи відкладають яйця на листя, то це помітно по жовтих слідах проколів.

Відроджені личинки утворюють у листі добре помітні ходи, або міни. Всередині можна побачити темну доріжку екскрементів личинок. Приблизно через три тижні після появи на світ личинка прогризає собі шлях назовні, падає на землю, заривається в грунт і утворює там лялечку, з якої через кілька днів виходить доросла муха. Расплодившись у великій кількості, мінери затримують ріст рослин, а уражені листки засихають і відпадають. Але навіть невелика кількість мінерів знижує продуктивність культур.

Методи боротьби

Оскільки лялечки мінуючих мух зимують у грунті, для боротьби з ними глибоко скопуютьз емлю, завдяки чому лялечки йдуть глибше в землю і гинуть.

Так як бурякові мінуючи мухи здатні харчуватися бур’янами пасльонових і лободових, бажано знищувати бур’яни біля цих видів рослин. Для боротьби з мінуючими мухами можна використовувати паразитичних ентомофагів – особливих комах, які харчуються цими видами мух, – але ефективно їх використання тільки в теплицях.

Застосовують також різні інсектициди. Можна використовувати обробку насіння перед посівом. Наприклад, при боротьбі з бурякової мінуючої мухою ефективна обробка насіння буряків препаратом «Табу» та іншими аналогічних за складом препаратів.

Читайте також