На трояндах - білий наліт: як врятувати кущі від борошнистої роси народними методами

Білий наліт на листі і бутонах троянд — перша і головна ознака неприємного грибкового захворювання, що називається борошнистою росою. Воно вкрай швидко поширюється і, якщо не почати з ним боротьбу, рослина може загинути.

Боротьба з борошнистою росою на трояндах починається з профілактики. Будь-яке захворювання легше попередити, ніж потім довго і болісно його лікувати.

Розвитку грибка сприяють загущеність посадок, зайва вогкість, надлишок азоту і дефіцит кальцію у ґрунті. Тому вашим рослинам спочатку потрібно створити відповідні умови:

  • вибирайте стійкі до борошнистої роси сорти троянд (Кадилак, Розоман Жанон, Вестмінстер, Глорія Дей, Афродіта, Крокус Роуз, Халле, Саммерсон, Хот Чоколат, Перпл Тайгер, Фор ю уїз лав та ін.);
  • висаджуйте троянди на добре дренованих ґрунтах і у місцях з достатнім освітленням;
  • виключайте загущення посадок;
  • своєчасно прибирайте і знищуйте рослинні залишки, опад;
  • поливайте кущі лише у ранкові години (це сприяє висиханню води на листі вдень) і лише після висихання верхнього шару ґрунту;
  • вносьте рекомендовані норми мінеральних добрив, особливо азотних — краще недогодувати рослину, ніж перегодувати. Дозволений варіант — заміна мінеральних добрив на органічні (компост, розведений курячий послід);
  • два-три рази протягом сезону припорошуйте троянди золою;
  • з метою профілактики обприскуйте трояндові кущі Фітоспорином-М.

Якщо ви принципово не хочете "труїти" свій сад "хімією", можете спробувати обробити троянди від борошнистої роси народними засобами. Але не забувайте, що переважна більшість з них діють лише у якості профілактики на початкових етапах поширення захворювання. Якщо грибок живе на кущах більше за тиждень, боротися з борошнистою росою таким чином практично марно. Можливо, вдасться призупинити розвиток хвороби, але не повністю ліквідувати її.

Отже, чим обробити троянди від білого нальоту? Народні засоби від борошнистої роси:

Содовий розчин

1 ст. л. харчової або кальцинованої соди і 1/2 ч. л. рідкого мила розводять у 4 л теплої води. Розчин охолоджують і використовують для обприскування троянд (2-3 рази за сухої погоди з інтервалом у тиждень).

Попільний настій

1 кг попелу заливають 10 л теплої води, настоюють 3-5 днів, регулярно помішуючи, проціджують, додають 1/2 ч. л. рідкого мила і використовують для обприскування троянд. До зольного осаду можна додати ще 10 л води і використати цей розчин для поливу.

Гірчичний розчин

2 ст. л. сухої гірчиці розводять у 10 л гарячої води, охолоджують і використовують як для обприскування троянд, так і для їх поливу.

Настій часнику

30 г подрібненого часнику заливають 1 л води і настоюють добу. Потім проціджують і використовують для обприскування.

Розчин марганцівки

3 г порошку марганцівки розводять у 10 л води. Розчин використовують як для обприскування троянд, так і для їх поливу.

Сироватковий розчин

1 л сироватки розводять у 10 л води. Розчин використовують для обприскування.

Настій перепрілого гною

Перепрілий коров'ячий гній розводять водою у співвідношенні 1:3 і настоюють 3 доби. Розводять отриманий концентрат водою вдвічі і обприскують кущі.

Відвар хвоща польового

100 г подрібненої свіжої рослини заливають 1 л води, настоюють добу. Потім настій слід прокип'ятити протягом 1 години. Відвар проціджують, охолоджують, розбавляють водою у концентрації 1:5 і обприскують кущі троянд. Зберігається такий концентрат не більше тижня — у сухому прохолодному місці.

Читайте також