"Нас захищають різні люди": що роблять на Рівненщині для профілактики проблем із законом у ветеранів

У Рівненській облдержадміністрації обговорили тему профілактики проблем із законом у тих, хто має бойовий досвід.

Зокрема,  директорка КЗ «Ветеранський простір» РОР Ольга Яковлєва розповіла, які заходи втілюють у області, щоб мінімізувати ризики конфліктів із законом ветеранів війни.

"Це незручна і некомфортна тема, адже суспільство хоче позитивний образ ветерана. Однак, нас з вами сьогодні захищають різні люди, з іншим соціальним статусом і різним бекграундом. Всі вони мають повагу та шану", - зазначає чиновниця.

За її словами, питання конфлікту із законом у середовищі ветеранів почали ще вивчати з 20-го року. 

У зв'язку із потребою актуалізувати знання після повномасштабного вторгення, у області реалізували проект "Ветерани. Закон. Нові виклики". 

"Коли координаційна рада ветеранських спілок створила "Ветеранський простір", ми стали думати, які теми ми мали реалізувати. Ми працювали з центрами пробації, працювали з хлопцями, які вступили в конфлікт з законом. Ми зрозуміли, що вони відчувають себе табуйованими. Ми мали підняти тему і висловити свою шану і допомогти. Упродовж проекту було кілька напрямків діяльності - відвідування відділів центру пробації в Рівненській області. Ми були у всіх 16 відділах, у слідчому ізоляторі, були в Городищенській колонії. Ми там зустрічалися з хлопцями, які воювали, але вступили у конфлікт із законом", - зазначає Ольга Яковлева.

Учасникам проекту вдалося актуалізувати напрямки діяльності. 

"Ми створили алгоритм дій. В першу чергу - для голів територіальних громад. Перша точка - родина. Голова громади, який дбає про емоційний стан у громаді і прагне зменшити наслідки бойових дій - він буде робити все, щоб у хлопців було менше подразливих чинників". - додала очільниця «Ветеранського простору».

Читайте також