Не тільки Косино та Берегове: термальні курорти Закарпаття про які мало хто знає

Компенсувати у холодний період відсутність тепла у нашій кліматичній зоні можна декількома способами. Один із них – відпочинок на термальному курорті.

Геотермальні джерела (підземні води температурою вище 20 градусів за Цельсієм) – не рідкість в Україні. Однак місця відпочинку та оздоровлення, організовані навколо них, не такі популярні, як вітчизняні морські або гірськолижні курорти.
 

З язиків не сходить лише кілька назв – Косино та Берегове. Обидва розташовані на Закарпатті. Перший вклав сили та засоби у свій розвиток та популяризацію. На цей момент це великий оздоровчо-рекреаційний комплекс, де до басейнів з термальною водою додаються готель, аквапарк, сауни та багато іншого. 

Берегове ж відоме як місто-курорт ще від радянських часів. Сьогодні він приваблює туристів не тільки своїми термальними центрами, яких два: оздоровчий термальний комплекс "Жайворонок" та басейни спортивної бази "Закарпаття", а й можливістю погуляти містом та околицями з екскурсіями, смачно поїсти в місцевих ресторанчиках, продегустувати продукцію розташованих виноробень.

Однак вони не єдині термальні закарпатські курорти. Цей район багатий на геотермальні джерела і може запропонувати ще багато місць відпочинку з можливістю поринути в теплу мінеральну воду.

Так, наприклад, з "Косином" сусідить лікувально-оздоровчий комплекс "Eco-Termal", термальні води якого подібні до якості знаменитих джерел Угорщини (так заявлено на сайті комплексу).

А поряд із Ужгородом розташований готельний комплекс "Золота гора". Тут на гостей чекають 5 басейнів із термальною водою. Вони доступні не тільки для тих, хто живе в готелі, але і для відвідувачів ззовні, які купили абонементи.

Неподалік кордону з Румунією, біля села Велятино, від кінця минулого століття функціонує туристичний комплекс "Теплі води". Його давно оцінили місцеві жителі за лікувальні властивості води, яка видобувається глибоко (близько 1000 м) з-під землі. За останні роки село-курорт стало популярним. Зараз ТК "Теплі води" розширив перелік послуг і приймає велику кількість туристів з усієї країни (особливо у вихідні та святкові дні), які бажають оздоровитись у цілющих водах термальних джерел та розважитися.

 

Читайте також