Ні днем пізніше: як зрозуміти, що агрус дозрів, і коли його збирати

Якщо дотримуватися правил по вирощуванню цієї ягоди і догляду за нею, то зібрати хороший урожай вийде кілька разів за сезон. Але є нюанс - важливо знати, коли дозріває агрус в Україні і в які дати можна його зривати.

В якому місяці дозріває агрус - точні терміни

Як правило, вже в кінці червня в багатьох регіонах нашої країни ягоди агрусу готові до збору, це якщо справа стосується ранньостиглих сортів. Середньостиглі можна збирати в липні, а пізньостиглі - в серпні.

Незалежно від того, коли дозріває зелений агрус або будь-який інший конкретно на вашій грядці, потрібно враховувати фази місяця, щоб ненароком не зірвати ягоди в несприятливі дати, інакше зібрані дари природи почнуть псуватися і гнити.

Астрологи порахували і з'ясували, що вдалі дати в липні - це 4-16 число, а в серпні - 2-15. Несприятливі дні, в які краще обходити кущі стороною, в липні вже пройшли - 3,16,17 і 18 число, а в серпні 1, 15, 16, 17, 31.

Корисна порада: якщо ви бачите, що урожай зібрати просто необхідно, але за місячним календарем день невдалий, ці дані можна проігнорувати, щоб не втратити цінні ягоди.

Якого кольору повинен бути стиглий агрус і чи можна зривати зелений

Якщо ви не знаєте, як визначити, стиглий агрус чи ні, орієнтуйтеся на наступні характеристики:

  • ягоди досягли розміру і ступеня зрілості, згідно сорту;
  • легко відокремлюються від плодоніжки;
  • при натисканні і деформації чути хрускіт;
  • шкірочка агрусу жорстка і пружна;
  • присутня легка кислинка в смаку.

Якщо ви раптом зірвали зелені плоди, то вживати їх в їжу не можна - можна використовувати для консервації або зберігати в морозилці для ваших особистих кулінарних експериментів.

Як збирати агрус, щоб не вколотися - бабусин метод

Як правило, для збору ягід в промислових масштабах використовуються спеціальні машини, але дачники, які вирощують культуру для себе, зривають урожай руками. Часто агрус колеться і стає причиною порізів на пальцях, щоб цього не сталося, використовуйте виделку або щипці.

Затисніть в обраному пристосуванні пагін, нахиліть його вниз, а вільною рукою зірвіть ягоду. В якості альтернативи можна купити прилад, який під час роботи створює вібрацію куща, через що з нього на землю обсипаються ягоди. Мінус тільки один - разом з агрусом падають листя і сміття, потім доведеться витратити час на перебір врожаю.

Читайте також