Обираємо банк в Україні: практичні поради

Довго протистояли технологіям, та все ж вирішили оформити банківську картку? Бажаєте відкрити рахунок у банку, проте не можете визначитись, в якому саме? Розуміємо, адже в нашій країні працює більш ніж 50 банківських установ, і вибір однієї — справжній виклик. Навіть якщо ви є приватною особою та не збираєтесь оперувати мільйонами гривень, все ж вам варто звернути увагу на надійні банки, бо втрата навіть невеликої суми — це досі грошова втрата. Розкажемо, як вибрати надійний банк, та на що спиратися при аналізі установи.

Ліцензія та реєстрація

Кожен банк, який легально працює в Україні, повинен мати ліцензію НацБанку України. Якщо такої в установи немає, тікайте куди очі бачать. Ні, ми не жартуємо: відсутність ліцензії говорить про незаконне існування банку та навіть про можливе шахрайство з його сторони. Знайти інформацію про чинну ліцензію можна на сайті банку або в Держреєстрі банків на офіційному ресурсі.

Яскравий приклад ліцензованого та надійного банку в Україні — Ukrsibbank my.ukrsibbank.com/ua/personal. Ця компанія має ліцензію НБУ, видану у 2011 році. Крім того, Укрсиббанк є учасником Фонду гарантування вкладів, а значить ваші кошти на суму до 200 тисяч гривень навіть у крайньому разі будуть вам повернені.

Міжнародний та національний рейтинг

Для аналізу діяльності банків були створені як міжнародні, так і національні рейтингові агентства, які щороку на основі фінзвітності та історії компанії складають рейтинги установ та впорядковують їх від найкращого до найгіршого. Наприклад, агентства Moody’s, Fitch Ratings, S&P та інші займаються визначенням рейтингу дефолту банків, виставляючи їм оцінки в градації від А (надійний та платоспроможний) до D (неплатоспроможний, близький до банкрутства та дефолту). Приклад українського рейтингу — рейтинг від видання Мінфін. 

Для візуалізації оберемо вже описаний Укрсиббанк: його рейтинг стійкості за 4-ий квартал 2021 року склав 3,6, що вивело його на 3 щабель з усіх банків країни. Кредитний рейтинг Ukrsibbank згідно з оцінкою компанії Експерт-рейтинг склав uaAAA, що підтверджує його високу платоспроможність та кредитоспроможність.

Фінансові послуги

Ліцензія, рейтинги — це звичайно добре, проте нам, простим людям, важливо отримувати якісні та вигідні банківські послуги. Перевірте, яку депозитну та кредитну ставки пропонує банк, чи підключений він до Apple Pay та Google Pay, та які комісії за свої послуги він знімає. Нерідко за пропозиціями надвигідного депозиту (наприклад, за ставкою 20% та більше) приховуються грабіжницькі комісії та обман. Не ведіться на обіцянки великого доходу, адже середня ставка по депозитах зараз — 7–10%. Варто також порівняти рівень комісій та відсотків за депозитами та кредитами з іншими банками: це легко зробити за допомогою сайтів, де публікується актуальний список банків та їхніх послуг.

Обирайте надійний банк та насолоджуйтесь якісними фінансовими послугами!

Читайте також