Обов’язкова обрізка хвойних у вересні – не варто затягувати

Кінець літа і початок осені – чудовий час для обрізування хвойних рослин, якщо потрібно підтримати їх форму.

Обрізування кипариса

Багато садівників цікавлять - що робити, якщо у саджанця ялівцю чи туї виникло дві верхівки? Якщо це кипарис, то вирішення проблеми просте.

Залиште той пагін, який розташований найближче до центру, а два інших обріжте, але не повністю.

Зріжте їх верхівки під конус, а заразом пострижіть таким самим чином інші гілки. За один раз, звичайно, форму не створити: рослині потрібен час, щоб обрости маленькими гілочками, але поступово конус набуде ідеальних контурів. У чому сенс такої обрізки? Центральний провідник продовжує рости вгору, а на обрізаних гілках прокидаються сплячі бруньки і починають формувати бічні пагони. В результаті кипарис росте вгору, але набуває густоти та пишності, зберігаючи правильну конічну форму.

Обрізання ялівців

Інколи верхівка ялівцю викривлена – вона росте під кутом. Вбийте у землю впритул до куща високий кілочок і пластиковим хомутом прив'яжіьб до нього верхівку, зафіксувавши її у вертикальному положенні. Потім сформуйте крону ялівцю конусом. Згодом, можливо, через два-три роки, викривлена верхівка вирівняється, і рослина набуде задуманої форми.

Обрізування туї верескоподібної

У цієї рослини від природи куляста форма, але вона чомусь викинула вгору довгий волохатий пагін? Абсолютно безжально відсічіть і трохи пройдіться ножицями по бічних пагонах, щоб надати кущеві більш компактну форму і викликати додаткове розгалуження.

Майте на увазі, що після обрізки хвойні ростуть не дуже швидко, тому за один раз їм надати форму не вдасться. Для формування туї ідеальною кулькою знадобиться рік-два коригувального обрізування.

Декілька порад з обрізування

Обрізка туї і ялівцю йде їм тільки на користь. Вони стають більш пишними, густими і привабливими, але намагайтеся не захоплюватися: вкорочуйте пагони не більше ніж на третину довжини, інакше на кущах почнуть утворюватися довго заростаючі лисини, і декоративність хвойників опиниться під загрозою.

Обрізування хвойних краще проводити саме наприкінці літа або на початку осені, щоб до настання холодів їм вистачило часу загоїти ранки, відновитися і ще трохи підрости. Зате взимку, коли навколо все сіре і похмуре, ці вічнозелені рослини будуть тішити ваш погляд. Саме так обрізають хвойні рослини в садових центрах, надаючи їм товарного вигляду і вирішуючи замість вас завдання первинного формування. 

Читайте також