Огляд шевронів та їх видів

ШЕВРОНИ ДЛЯ ЗСУ

Представники широкого спектру професій (військові, поліція, охоронці) мають чітке уявлення, що таке «шеврони». Це інформаційні знаки або ж ідентифікаційні патчі з написами на формі військових, силових структур, що підтверджує належність людини до конкретної організації чи групи. Шеврон – це невеликий клаптик, що виготовляється з надміцної тканини, або ПВХ високої якості. Знаки пришиваються або кріпляться з допомогою клейової основи, липучки. Для нанесення зображень використовується машинна вишивка, технологія друку.

Шеврон чи нашивка?

Хоча ці два елементи дуже схожі між собою функціональним призначенням, але відмінності між ними є. І саме тоді, коли виконується завдання розміщення такого елементу на уніформі обовёязкове.

Нашивка може мати текстову інформацію (прізвище, ініціали бійця) і виконуватися як символ приналежності до конкретного роду військ. Кріпиться вона на передній частині форменого одягу і на рукаві. А шеврон – це тільки нарукавний знак на формі військовослужбовців.

 

Дизайн та виробництво цивільних нашивок не регулюється законодавством. Військові нашивки і шеврони – їхній зовнішній вигляд, колір емблеми регламентуються відповідними державними наказами, статутами.

Види шевронів, нашивок

 У 2017 році відбулось повне реформування знаків відмінності. На відміну від зразків, що мали риси радянської системи, сучасний патч та шеврон України дозволяє одразу зрозуміти належність солдата до певного роду військ. Основний і оновлений символ – це стилізоване зображення тризуба. Десантно-штурмові війська отримали тризуб у формі парашута; зенітно-ракетні війська – тризуб, обрамлений яскравим голубим кольором. А у сухопутних військ державний символ вирізняється поєднанням жовтого і зеленого кольорів. У нарукавному знаку військово-морських сил тризуб поєднався з жовтим якорем на чорному фоні.

Вибрати шеврони від комотек - https://camotec.ua/shevroni-c142/.

Це офіційно затверджені знаки розрізнення, але є і неофіційні. До прикладу, вишитий патч, розроблений для українських бойових відьм. Дизайн Андрія Єрмоленка ( мал.2) чи символіка (вишивка на шевроні) 109-го гірсько-піхотного батальйону у складі 10-ї бригади у Галичині (мал.3).

Мал.2

Мал. 3

Всі знаки розрізнення мають хорошу якість і відзначаються простотою фіксації і догляду, довговічністю.

Погони рядового і офіцерського складу військових забарвлені у зелено-жовтий захисний колір. Тимчасовий порядок визначив, що на погонах генерал-майора повинно бути дві зірки, генерал-лейтенанта – три, а генерал-полковника – чотири. Вся фурнітура (зірки, ґудзики, літери) виготовляється із високоякісного металу.

В інтернет-магазинах військової атрибутики продається багато такого товару. Зокрема, користуються великим попитом патріотичні шеврони з написами: «Добрий вечір, ми з України», «Ласкаво просимо до пекла», «Руський воєнний корабль Іди на….»; із зображеннями тризуба і український прапорів, герба. Також завжди актуальні патчі з прізвищем ЗСУ піксель.

Читайте також