Окрім Закопане: 4 найкращі лижні курорти Польщі

Окрім Закопане: 4 найкращі лижні курорти Польщі

Катання на лижах залучає велику кількість м'язів, сприяючи спаленню калорій та зміцненню м'язової системи, особливо в ногах, тазу та тулубі. Воно зміцнює серцево-судинну систему, покращує гнучкість та координацію тіла. Лижний спорт також позитивно впливає на емоційний стан людини. Катання на лижах знижує рівень стресу та підвищує задоволення від життя. 

В Україні найвідомішими лижними курортами є Буковель, Славське та Драгобрат. Проте спробувати свої сили на лижній трасі можна й у сусідів. Окрім Закопаного, Польща пропонує десятки чудових лижних курортів. Серед них Чарна Гура, Щирк, Зеленець та Бялка Татшанська є одним з найкращих. Тут менші черги до підйомників, доступні ціни на проживання та абонементи. При цьому ці курорти надають такий же високий рівень послуг, як Закопане. 

Найкращим способом добратися до польських лижних курортів є автомобіль. Проте, якщо у вас немає машини — виберіть автобус до Кракова, а далі місцевим транспортом до лижних трас. Перевізники курсують з України до Польщі щоденно. Купити квитки на автобус Рівне - Краків можна онлайн або у касі місцевого автовокзалу. 

Курорт Чарна Ґура

Чарна Гура знаходиться у воєводстві Нижня Сілезія в Польщі. Зимою курорт перетворюється на одне з найкращих місць для лижників. Чарна Ґура має 14 спусків, які розташовані на висотах від 835 до 1250 метрів. Загалом курорт пропонує  9,3 км трас різного рівня складності. Початківці можуть практикуватися на синіх трасах у долині, лижні аматори — на червоних, а профі на вершині — на чорній. 4 км траси мають освітлення, що дозволяє спускатися ними навіть у темну вечірню пору.  Спуски обладнані для штучного снігу. 

Ціни на абонементи залежать від сезону. У високий — вартість денного квитка для дорослого складає 140 злотих або 1300 грн, а для дітей — 120 злотих або 1200 грн. 

Системі штучного засніження. Фото з Pixabay

Курорт Щирк (Szczyrk)

Щирк є найбільшим лижним курортом країни, розташований у воєводстві Сілезія. Він має понад 36 км трас різної складності, які пролягають на висотах від 524 до 1257 метрів. Новачки знайдуть для себе легкі траси в нижній частині курорту, середній рівень лижників може випробувати червоні траси, а досвідчені спортсмени оцінять складні спуски з вершин. Додаткове освітлення на деяких трасах дозволяє кататися навіть ввечері, а завдяки системі штучного засніження, катання можливе незалежно від погодних умов. У 2017 році на спусках Щирка був введений в експлуатацію новий 10-місний гондольний та два 6-місних крісельних підйомники. Це спростило переміщення між різними частинами курорту, збільшило пропускну спроможність та забезпечило краще обслуговування гостей??. Ціни на абонементи варіюються від сезону. Денний квиток для дорослих коштує близько 199 злотих,  або від 1700 грн, для молоді — 160 злотих, чи 1360 грн, а для дітей — 140 злотих, або 1200 грн. 

Спортивна арена Зеленець (Zieleniec Sport Arena)

Зеленець розташований у Нижньосілезькому воєводстві, за 120 км від Вроцлава. Курорт пропонує понад 20 км трас, які розкидані по горах від 740 до 1025 метрів заввишки. Більшість спусків — сині та червоні — призначенні для початківців та аматорів. За це Зеленець здобув славу ідеального місця для сімейного відпочинку взимку. Піднятися на них допомагає 31 підйомник. Траси курорту обладнанні додатковим освітлення, через це лижники мають змогу кататися аж до 10 години вечора. 

Денні квитки на абонементи в зимовий період коштують від 140 злотих або 1300 грн для дорослого лижника. Вартість денного абонемента для дитини від 120 злотих, або 1200 грн.

Катання на лижах. Фото з Pixabay

Бялка Татшанська (Bia?ka Tatrzan?ska)

Бялка Татшанська — це найкращий лижний курорт у регіоні Підгалля. Він складається з трьох лижних станцій: Котельниця, Каньйовка та Баня. Разом вони формують єдиний лижний комплекс. Довжина лижних трас курорту становить понад 18 км. Спуски знаходяться на висоті від 680 до 910 метрів. На території курорту працюють лижні школи, де можна взяти уроки лижного спорту чи сноуборду. Завдяки великій кількості легких та середніх трас, курорт підходить для початківців та сімей. Для лижних профі тут є траси, що відповідають стандартам Міжнародної Федерації Лижного Спорту (FIS).  А для любителів бігових лиж є кілька кілометрів спеціально підготовлених трас??.

Денний квиток у високий сезон коштує приблизно 170 злотих або 1500 грн для дорослих та 160 злотих для дітей.

Читайте також