Осіння посадка троянд: ТОП-10 сортів, які варто обрати початківцям

Любителі троянд радять початківцям висаджувати нові кущі восени. Саме у період з вересня по жовтень, поки не вдарили заморозки, варто виділити місце та висадити нові сорти. Кущі, які посадили в цей період, краще приживаються та виходять із зими зміцнілими.

Однак, щоб не помилитися із сортом, варто враховувати декілька нюансів. 

Зокрема, тим, хто має невелику ділянку та хоче вирощувати найкрасивіші сорти, варто звернути увагу на вид троянди.

Невеликі за висотою та об'ємом куща - чайно-гібридні троянди. Такі сорти чудово підійдуть для створення букетів та мають великий вибір форм та кольорів.

Серед чайно-гібридних троянд варто обрати такі сорти:

Блек Бакара

Відтінок цієї троянди максимально наближений до чорного, усередині пелюсток переливається червоний пурпур. Існують нескладні вимоги до вирощування, при дотриманні яких троянда максимально виявляє сортові ознаки: вирощування в півтіні та кислий ґрунт. Діаметр квітки може легко досягати 10 см.

Примадонна

Стійкості квітів цього сорту можна тільки позаздрити. Примадонна цвіте ніжно та делікатно. Колір квітів - бежевий. Троянда має витончену форму "бокалу". Запах квітів не різкий. Квіти великі та цвітуть "гронами". Завдяки тому, що Примадонна тримає квітку по кілька тижнів, на кущі утворюється цілий букет.

Осирія

Осирія – чемпіон за стійкістю квітки серед троянд. Витончений келих оксамитово-бордового кольору зі сріблясто-білим реверсом найкращим чином підходить для прикрашання садових клумб та зрізки. На пагоні розвивається один бутон, тому троянди завжди вражають своєю величиною. Квітка стійка до впливу ультрафіолету: пелюстки не блякнуть на сонці. Під час дощу гарно зберігає форму, не розпадається. Кожна квітка залишається свіжою протягом 2 тижнів.

Англійські троянди

Пет Остін

Квітки цієї неймовірно красивої рослини яскравого мідного кольору з внутрішньої сторони і мідно-жовті з вивороту. Квіти у даної рослини великі 10-12 см в діаметрі, які з'являються в кистях від трьох до семи штук, і які неймовірно красиво виглядають з темним листям. Кущ виростає у висоту 120 см і завширшки діаметром 105 см. Період цвітіння припадає на червень і триває до перших морозів. 

Голден Селебрейшн

 Сорт вважається одним з кращих сортів. Кущ округлий, розкидистий, досягає розмірів 120-150 см у висоту і стільки ж завширшки. У цієї троянди великі, кулясті квіти на гілках, розміром 14-16 см в діаметрі. Вони мають незвичайний для англійських троянд мідно-жовтий колір. Квіти з'являються в невеликих кистях від 3 до 5 штук на одному стеблі. Листя блискуче яскраво-зеленого кольору.

Бенджамін Бріттен

Це сорт незвичайного для англійської троянди забарвлення, червоний з помаранчевим відтінком. Глибокі чашовидні квітки поступово розкриваються до відкритої, злегка чашоподібної розетки. Benjamin Britten добре підійде для того, щоб відтінити більш ніжні кольори інших англійських троянд. Висота середня, кущ потужний, гіллястий, красиво укритий листям. Запах інтенсивний, фруктовий, з відтінком вина і груш.

Паркові та плетисті троянди, які ніколи не підведуть

Фламентанц

Вважається однією з найкращих плетистих троянд з яскраво-червоними квітками. Запашний сорт, який відноситься до крупноквіткових плетистих троянд. Він виведений в 1952 році. Оригінатор: W. Kordes' Söhne (Retail), Німеччина. Інші назви: Flame Dance, Полум'яний танець, KORflata, Vlammenspel. Ця троянда одна з найчарівніших троянд в світі. Її можна зустріти у багатьох квітниках України, адже не дарма ввожається, що Фламентанц є дуже стійким сортом. Вона не потребує укриття та догляду.

Айсберг

Одна з найпопулярніших в світі троянд.  Її популярність не випадкова, адже це одна з найбільш стійких троянд флорибунда. Це справжнє втілення ніжності. Кущі компактні, округлої форми, в висоту можуть досягати до півтора метрів. Листки блідо-зелені, досить рідкісні. Сорт був отриманий в результаті схрещування чайно-гібридної троянди і 'Hybrid Musk'. Бутони дрібні, світло-зелені, розкриваються в квітки 6 см в діаметрі, дрібніші в спеку. Квітка напів-махрова, плоска, не пахне. 

Троянда Яблуневий цвіт

Ця високоросла потужна троянда утворює міцний чагарник, справжні непролазні хащі висотою до 3-5 м і шириною 1,5-3 м. Обережно, ходять чутки, що це – «монстр»: інтенсивно наростає, пагони розповзаються, тільки встигай їх направляти в потрібному напрямку, фіксувати і стримувати. Але вони дарують справжнє свято трояндового цвітіння  вашому саду.

Цей сорт відрізняється легким фруктовим ароматом. Цвіте одноразово, зрідка зацвітає повторно поодинокими квітами

Бонус:

Троянда Еден Роуз

Саме цю троянду мріють мати у квітнику багато садівників-очатківців. У досвідчених квітникарів вона вже є!

Троянда П'єр де Ронсар або Еден Роуз не дарма так зветься. Вона створює райський куточок там, де її посадили. Ніжні квіти всередині рожеві, а на кінчиках бутону - біліють. Запах троянд схожий на витончені парфуми. Кущ росте потужний та рясно цвіте кілька разів за літо. Посадити Еден Роуз варто і за блискуче смарагдове листя.

Читайте також