Ознаки, які вказують на те, що вже можна копати картоплю

Несвоєчасне викопування картоплі точно не буде корисним, причому як занадто раннє, так і пізнє. Як зрозуміти, коли можна викопувати картоплю, і за якими ознаками відрізнити стиглі бульби?

Збір врожаю картоплі усі городники починають у різний час. Хтось викопує перші кущики на їжу вже у липні, особливо, якщо посадив ранні сорти, а хтось вірний традиціям і чекає на початок осені. Правильний термін початку викопування залежить від безлічі факторів: сорту картоплі, погоди у регіоні, частоти поливів, внесення підгодівлі і т. д. Досить важливо не помилитися з часом, адже прибирання картоплі у невірні терміни позбавить вас запасів на зиму.

Чим небезпечне раннє або пізнє прибирання картоплі

Вибирати час збирання картоплі варто досить ретельно тому, що помилившись хоча б на пару-трійку тижнів, ви ризикуєте втратити весь урожай. Річ у тім, що занадто рано викопана картопля придатна тільки для вживання найближчим часом. Її шкірка тонка і схильна до механічних пошкоджень, а це означає, що під час збирання частина бульб втратить цілісність і може загнити. Такі картоплини стануть справжньою "бомбою уповільненої дії", оскільки гниль або цвіль з них пошириться на істотну частину запасів.

Затягувати з часом збирання картоплі, сподіваючись, що шкірка стане міцною, а картоплини виростуть максимально великими до середини осені — теж не варто. По-перше, копирсатися у сирій землі у дощову погоду — задоволення на любителя. По-друге, до цього часу бадилля картоплі не лише жовтіє, але і повністю висихає або згниває, і шукати кущ доводиться інтуїтивно. І нарешті, обробка бульб картоплі і їх закладання на зберігання повинні проводитися у суху погоду, інакше запаси також можуть загнити.

Коли можна копати картоплю

Зазвичай у середній смузі прибирання картоплі відбувається у серпні-вересні, коли літня спека вже закінчилася, а сезон дощів ще не почався. Однак не лише клімат впливає на вибір часу, але і посаджений сорт.

Щоб полегшити собі викопування картоплі, за кілька тижнів до цього обріжте бадилля, що всихає, і видаліть великі бур'яни з рядків. Так вам легше буде зорієнтуватися "на місцевості " і не доведеться відволікатися на додаткові роботи у процесі.

Коли копати ранню картоплю

Якщо ваша картопля належить до тих сортів, що достигають за 45-60 діб, а посадили ви її, як радять традиції, на перші або другі травневі свята, то копати можна вже у другій половині червня або на початку липня. Однак на великі бульби у цей час чекати не варто, та й зберегти такий урожай хоча б до зими неможливо. Тому ранні сорти варто садити або у невеликій кількості (для вживання протягом літа), або для сезонного продажу.

Зрозуміти, що перші ранні картоплини вже готові до потрапляння на кухню, можна за двома основними ознаками:

  • листя картоплі жовтіє, а стебла всихають;
  • над кущиком земля трохи піднялася і розтріскалася.

Виявили щось подібне? Тоді ваша перша картопелька вже готова до викопування. Звичайно, розмір основної частини бульб буде дорівнювати розміру яйця, але для літнього викопування і це відмінний результат.

Пам'ятайте, що необхідно здійснити прибирання бадилля картоплі зі спорожнілих гряд. Розкладаючись прямо на картоплянику, воно стає притулком для зимуючих комах-шкідників, джерелом хвороб, та й виглядає неохайно.

Коли викопувати картоплю на зберігання

Для тих, хто вирощує середньопізні та пізні сорти цієї культури, прибирання картоплі у серпні або початку вересня — оптимальне рішення. У цей час бульби вже взяли від бадилля все, що могли, вкрилися щільною шкіркою і припинили зростати. Після повного всихання наземної частини у землі вони просто зберігаються, проте надовго залишати їх в такому "овочесховищі" не варто.

Побачили, що бадилля на картоплі почало сохнути і жовтіти, плануйте через 3 тижні розпочати викопування бульб.

Звичайно, краще за все зрозуміти, чи прийшов час діставати з сараю лопати, вила і культиватори, дозволить "тестовий" екземпляр. Виберіть у полі два-три куща з бадиллям різного ступеня всихання і викопайте їх. Якщо шкірка на всіх бульбах щільна, не висить "лахміттями", а більшість картоплин вже відокремилися від куща або роблять це легко, тоді можна розпочинати збір врожаю. Якщо ж якісь кущики із зеленим бадиллям здаються вам недостиглими, пропускайте такі — вони будуть готовими у другій половині вересня.

Викопану картоплю перед прибиранням на зберігання потрібно кілька годин просушити у затінку, старанно очистити від налиплої землі і перебрати. Бульби з механічними ушкодженнями, гнилями, отворами, прогризеними комахами, краще відразу викинути або використати. Відібрану на зберігання картоплю розкладіть у ящики або сітчасті мішки і залиште на тиждень у прохолодному місці з вологістю повітря 90-95 %. Протягом цього часу заражені або підв'ялі бульби проявлять себе, і ви зможете їх відбракувати.

Перед закладкою картоплі на зберігання деякі городники її миють. Чи варто це робити — особистий вибір кожного. Звичайно, взимку працювати з такими запасами простіше — не доводиться тягати у кухню бруд, та й уражені бульби помітні краще. Однак витратити кілька годин на миття і додатковий час на ретельне просушування готовий не кожен.

Навіть правильно викопана і підготована до зими картопля може почати псуватися, якщо у сховищі занадто волого або можливі температурні коливання. Для того щоб захистити свої запаси, можна обприскати їх розчином мідного купоросу (2 г препарату на 10 л води) або добовим трав'яним настоєм (1,5 кг сниті, 3,5 кг полину і 750 г листя тютюну на 10 л води). Незалежно від того, який засіб ви виберете, після обприскування бульби доведеться добре просушити.

Що посадити після збирання картоплі

Якщо на вашій ділянці зростала рання картопля, і до початку серпня ви вже прибрали урожай, то не варто віддавати землю в розпорядження бур'янам і зимуючим комахам-шкідникам. Після ретельного прибирання рослинних залишків, внесення осінніх добрив і перекопування на території, що звільнилася, можна встигнути виростити непогану вітамінну добавку до осіннього меню.

Картопля активно забирає з ґрунту фосфор і калій, тому після кожного сезону їх потрібно заповнювати. Для цього внесіть на кожен квадратний метр землі по 15 г суперфосфату і сірчанокислого калію.

До закінчення теплої пори року ви встигнете виростити і зібрати урожай редису, листового і качанного салату, мангольда, шпинату, руколи, цибулі на перо та іншої зелені. Деякі дачники встигають виростити на місці прибраної картоплі навіть капусту, але розсаду доведеться підготувати завчасно.

А ось тим, хто живе у більш теплих регіонах, де терміни достигання картоплі припадають на липень, можна дозволити собі відразу два привабливих варіанти. Або виростити другий урожай цього ж року і побавити себе на початку осені молодою картоплею. Або ж виростити на звільненому місці безліч свіжих овочів, серед яких і коренеплоди, і зелень, і качанні культури.

Читайте також