Підготовка винограду до зими: осіння обрізка та укриття саджанців

Виноград в саду – універсальна ліана. Довгі пагони заплетуть альтанку і перголу, створять затінок і красу в саду, обдарують смачними гронами. Але при правильному догляді сучасні сорти винограду здатні дати відмінний урожай великих солодких ягід. Щоб виростити такий урожай, потрібно правильно приготувати виноградник до приходу зими.

Повідомляє "Яскрава клумба".

Виноград - 4 етапи осіннього догляду:

  1. Обрізка – формування максимально плодоносних кущів.
  2. Обприскування виноградної лози восени.
  3. Вологозарядний полив виноградника перед укриттям.
  4. Укриття пагонів молодих кущів та укривних сортів на зиму.

Осіння обрізка винограду – основні поняття і загальні правила

Обрізку в декоративних та санітарних цілях зробити нескладно. Найбільший інтерес і складність у новачків-виноградарів викликає обрізка, яка спрямована на збільшення кількості та якості врожаю. Виноград від природи спрямовує всі сили в верхні точки росту, а не в плоди. Завдання обрізки – переорієнтувати його ріст, щоб отримати максимально солодкі та великі грона. Щоб зрозуміти структуру і схеми обрізки винограду – познайомимося з поняттями та визначеннями для новачків:

  • Рукав – багаторічний добре здерев'янілий пагон, як скелетні гілки у дерев. 2-річні пагони на рукавах – основа плодових ланок. Виноградарі формують кущі у 2 або 4 рукави (це залежить від ступеня розвитку та віку куща).
  • Плодова ланка розташовується на рукаві, формується обрізкою і складається з 2 частин: плодової стрілки і під нею – сучок заміщення.
  • Пагон плодоношення (плодова стрілка) – довга лоза, на ній після обрізки залишають нормовану кількість вічок (див. описи сортів), саме на них і утворюється основний урожай грон.
  • Сучок заміщення – це коротко обрізана лоза (під плодовою стрілкою), на якій залишають тільки 3 вічка. У майбутньому сезоні з нього виростає 3-4 потужних пагонів (заміщення), з них обрізають всі плодові бруньки, щоб вони виросли максимально сильними. А до осені саме вони стануть новими плодовими ланками майбутнього року.
  • Вічко – це «вузол росту», з якого навесні починають рости кілька бруньок.

Обрізка лози 4 року. На цей рік, і на всі наступні, обрізка буде робитися за тим самим принципом. Видаляється лоза, що відплодоносила, однорічний приріст на бруньці заміщення – підрізають, а нижня лоза – обрізається на 2-3 бруньки і стає сучком заміщення.

Виноградну лозу найкраще обрізати восени перед укриттям, коли температура вже наближається до нуля, але морозів ще немає.

Обробка винограду восени (викорінююче обприскування)

Щоб виноградник залишався здоровим, восени потрібно обприскати виноградну лозу до укриття. Проводять обробку пагонів після збору врожаю і листопаду. Це метод профілактики і лікування винограду, який дозволить лозі добре зберегтися взимку, як під укриттям, так і без. Обробити виноград перед укриттям зручно відповідними фунгіцидами.

 Зазвичай для пізньоосіннього викорінюючого обприскування беруть залізний купорос. Він добре знищує всі грибкові захворювання, пригнічує шкідників. Кущі обробляють тільки після того, як листя опало, 3-5% розчином. Для молодих 1-2-річних саджанців – 1% розчин. Після обробки – лоза поступово потемніє. Це нормально, так і має бути. Обов'язково обробляйте не тільки пагони, але і пристовбурові круги.

Полив і осіннє підживлення винограду

Щоб пагони до осені добре визріли, а ягоди стали солодкими – незадовго до збору грон, виноград перестають поливати. Але після збору врожаю потрібно добре полити й підживити кущі спеціальним осіннім добривом. Перед самим укриттям роблять особливий вологозарядний полив. Проведіть його після обрізки, але ще до промерзання ґрунту. Для доброї зимівлі винограду дуже важливо, щоб кущі отримали достатню кількість води. На легких піщаних ґрунтах поливайте з розрахунку ~50 л води під кожен кущ, на суглинках і чорноземах – ~25 л. При посадці саджанців в траншеї – підгорніть борти, або зробіть бортики навколо кущів, щоб вода не розтікалася.

Укриття винограду на зиму

Наскільки низькі температури виноград витримує без укриття – залежить від властивостей конкретного сорту. Більшість сортів нашого каталогу – неукривний морозостійкий виноград. Але саджанці осінньої посадки й шпалери молодого винограду – в перші 2 зими потрібно ретельно вкривати, поки вони не зміцніють. Виноград починають вкривати вже після того, як нічні заморозки стають частими, а денна температура коливається переважно близько нуля і невеликий плюс. Рослини скидають листя, гілки оголюються, починається період покою. Зазвичай, це кінець жовтня. Але якщо ви не встигли вкрити виноград або надумали це зробити пізніше – не біда, поки ще не було сильних морозів, час ще є. Правильна укладка та укриття одного куща винограду займає не більше 15 хвилин, зате ви будете точно впевнені, що ваш улюбленець перезимує добре і віддячить вам відмінним урожаєм.

Що і як потрібно робити крок за кроком:

  1. Сформуйте в землі невелику траншею уздовж всієї виноградної шпалери.
  2. По обидва боки – влаштуйте земляні вали, висотою 10-15 см. Вони забезпечать сухе укриття лози. Валки надійно прикриють кущі від вивітрювання й обмерзання.
  3. Лоза має завжди залишатися сухою. Таке укриття оберігає бруньки винограду від вимерзання навіть при тридцятиградусних морозах.
  4. Зніміть пагони зі шпалери, скиньте їх на землю.
  5. М'яко без різких рухів, пригніть лози до землі. Направляючи їх уздовж траншеї. Пригинають акуратно, щоб не пошкодити верхній шар кори.
  6. Закріпіть пагони. Можна використовувати шпильки з дроту або дерев'яні. Між лозою і землею має залишатися невеликий зазор, близько 5 см. Щоб під час зимових відлиг лоза якомога менше торкалася мокрої землі.
  7. По низу шпалери натягніть дріт, на висоті до 30 см від землі. Вона буде підтримувати укривний матеріал, не давати йому прогинатися під вагою снігу і приминати лози до землі.
  8. Уздовж шпалери, через дріт виноградник закривають плівкою, захоплюючи бічні земляні валки. Боки плівки присипають землею, прижимають, щоб їх не піднімало вітром. Якщо у вас ніжні сорти винограду, ви можете додатково вкрити лози, засипавши їх сухою травою або сухими опалим листям, шаром до 15, перед укриттям плівкою. При такому укритті навіть самі неморозостійкі сорти надійно перезимують.
  9. Торець укритої шпалери має залишатися відкритим. Це важливо для провітрювання лози. Але при температурі нижче, ніж -15°C, торці щільно закривають. Після того як морози спадають, торці знову відкривають для провітрювання. Укриття плівкою повністю знімають на самому початку квітня.

Читайте також