Поглиблена грядка – що це та для яких цілей та регіонів підійде

У вологому, сирому та прохолодному кліматі доцільно вирощувати овочі на високих грядках. У нашому кліматі краще робити не підняті, а поглиблені грядки, які знаходяться нижче рівня ґрунту. Якщо ви живете в спекотному, посушливому кліматі, де влітку рідко ідуть дощі, вас цей експеримент зацікавить. 

Робимо поглиблені грядки

Роботу з влаштування грядки можна розбити на етапи, тому що за один день всього не зробиш. Краще займатися цим восени, коли стане прохолодніше.

Виберіть відкрите сонячне місце і розмітьте грядку чітко з півночі на південь, щоб рослини отримували освітлення з усіх боків. Потім зніміть верхній шар родючої землі глибиною в штих лопати і відкладіть його вбік. Грядка буде приблизно 4 м завдовжки та 1 м завширшки.

Знявши верхній шар ґрунту, зробіть по периметру ями огорожу, щоб земля не обсипалася всередину. Огородження може бути з будь-чого – з каменю, цегли, дерев'яного бруса. Можна зробити його зі шлакоблоків, таким чином, щоб огородження виступало над поверхнею ґрунту навколо грядки на 3 см і завадило обсипанню землі з доріжок всередину. 

Тепер потрібно вирішити, якої глибини копати грядку

Висота шлакоблоку 20 см, тобто грядки такої глибини цілком достатньо для вирощування томатів, баклажанів, перцю та інших овочевих культур. Якщо у вас ґрунт глинистий і вода в ньому застоюється, вам потрібно вийняти ще сантиметрів 30-50 землі, укласти на дно дренажний шар з каменів, битої цегли, щебеню або, зрештою, із сухих стебел соняшника, топінамбуру, кукурудзи або міцних і великих бур'янів і засипати його малородючим ґрунтом, щоб надлишок води йшов у цей дренаж. 

Заповнювати яму можна минулорічним перепрілим компостом. Викопаний з ями родючий шар землі стане в нагоді для інших цілей: підсипати в компостну купу і вирівнювати поверхню ділянки. 

Заповнивши компостом грядку, не доходячи до верхнього краю огорожі 5 см, за допомогою довгої планки та будівельного рівня вирівняйте поверхню, щоб на ній не було низинок, у яких збиратиметься та застоюватиметься вода. Потім полийте грядку, щоб земля осіла. Якщо осідання буде значним, додайте ще компосту, і можна буде приступати до посіву. 

Читайте також