Помідори тріскаються: як уникнути розтріскування помідорів і отримати здоровий врожай

Кожен городник знає, як правильно виростити помідорчики і огірочки на своїй ділянці. А ось як зробити так, щоб помідори не потріскалися, знають не всі. Насправді це досить серйозна проблема.

Причин, чому розтріскуються помідори багато. Тут тобі і сортові особливості (щільність і еластичність шкірки), природні перепади температур, нестача деяких елементів живлення, порушення режиму поливу. 

Причина номер один. Неправильний полив.

Ось ви, коли мучить спрага, що робите? П’єте воду. Помідори роблять абсолютно те ж саме. Поглинають воду, як ніби прилетіли з планети Бодун. А тут ще дощ лупив годин п’ятнадцять підряд. Ось вам результат. Або ви приїжджаєте на дачу лише на вихідні і поливаєте свої помідори як у вас виходить, а не так, як їм потрібно, хоча б 1 раз в 3 дня в спеку.

Причина номер два. Не ті підживлення.

Всі городники знають, що помідорчики потребують в добривах. Зробите це не правильно – нашкодите плодам і ті від обурення тріснуть. Помідорам потрібне підживлення два рази на місяць. А її ми поєднуємо з поливом. Коли плоди формувалися, потрібен був калій, а ось азот і фосфор вже б можна і прибрати. Зараз, коли йде налив плодів, найрозумніше вибрати сульфат магнію.

Рецепт

Зробіть розчин – 2 столові ложки сульфату магнію на 10 літрів води, вилийте по 1 пів-літровій банці під кожну рослину. Ця доза півлітрова баночка розчину дістатися кожній рослині.

Стежимо за концентрацією. Обов’язково розбавляємо добрива водою, при концентрованих препаратах підхопите розтріскування обов’язково.

Причина номер три. Зайве пасинкування і видалення листя.

Всім знайома картина, коли на кущі плодів вже багато, деякі дачники прищипують верхівки на кущі і бічні пагони? Начебто все правильно і всі сили рослина направить на дозрівання плодів. Але ж ні! Втративши значну частину зеленої маси, вся волога спрямовується кущем до плодів. Багато вологи – отримаєте тріщину. Ось вам зворотна сторона медалі.

Підводимо підсумки.

Не хочемо отримати тріснуті помідори, дотримуємося простих правил:

  • Полив системний. У спеку кожні три дні, в дні без сонця, раз в п’ять-сім днів. Найкраще – крапельний полив. Постійний рівень вологи вам забезпечений. Хоч в пляшку води налийте, гірше не буде.
  • Мульчування – найнадійніший союзник городника. Вибирайте матеріали до душі (солома, скошена трава, сосновий опад і ін.)
  • Притіняти свої рослини в жарку погоду, особливо в теплицях.
  • Вибираємо правильні сорти, стійкі до розтріскування.
  • Не захоплюємося зайвим пасинкуванням, дотримуємося золотої середини.

Читайте також