Пожовкло і впало перо цибулі: поради, як врятувати урожай

Вирощуючи цибулю, городники знають, що його стебла починають в'янути лише до осені. Однак трапляється так, що доводиться хапатися за голову і думати, як врятувати цибулю, якщо її пір'я почало в'янути і жовтіти занадто рано. Стебла можуть жовтіти, в'янути і падати на землю. Мляве перо цибулі - тривожний знак.

Перо цибулі полягало і пожовтіло - що робити

Для початку потрібно розглянути основні причини такої проблеми. Не завжди можна відразу визначити, чому полягає лук.  Досвідчені дачники відразу ж запитають, чи достатньо ви поливаєте свій майбутній урожай. Ця культура погано переносить відсутність вологи, через недостатній полив ви можете зіткнутися з тим, що жовтіє перо цибулі в теплиці і на звичайній грядці. Не забувайте про це. Поливати цибулю на перо варто чистою водою, яка не повинна бути дуже холодною.

Крім цього, цибуля може сохнути і в'янути через нестачу поживних речовин. Лук любить азот, грунт потрібно удобрювати регулярно. Нижче ми розповімо, чим полити цибулю, коли жовтіють пір'я, а поки що продовжимо вивчати причини цієї проблеми.

Трапляється і так, що пір'я цибулі жовтіють через шкідників. Якщо ви не знаєте, чому сохнуть кінчики листя у цибулі, уважно огляньте коріння і стебла. Можливо, там на вас чекає неприємний сюрприз - цибульна муха або стеблева нематода. 

Також цибулю можуть вражати грибок та інші хвороби. У таких ситуаціях ви помітите, що на стеблах з'являються опуклі ділянки іржавого і світло-жовтого кольору. Якщо рослина почало гнити, грибок незабаром добереться і коренів.

Жовтіє перо у цибулі - чим полити і обробити

Для боротьби зі шкідниками і грибком перед посадкою цибулі вам варто обробити землю. Звичайно, цей варіант не сильно підійде, коли ви вже не розумієте, що робити, якщо у зеленої цибулі жовтіють кінчики, однак на майбутнє це знати дуже корисно. Перед посадкою поливайте землю розчином мідного купоросу, на кожне відро води потрібно додавати 1 столову ложку гранул.

Якщо ж ви хочете врятувати урожай і назавжди забути про те, чому жовтіють листя цибулі, спробуйте його удобрити. Приготуйте розчин з гною і сечовини. Вам знадобиться:

  • 10 літрів води;
  • 1 склянка посліду або гною;
  • 1 столова ложка сечовини.

Змішайте гній з сечовиною і водою. Таке добриво може врятувати цибулю від загибелі, якщо ви почнете удобрювати ним землю на грядках.

Крім цього, для боротьби зі шкідниками, особливо якщо ви помітили ниткоподібних черв'яків, варто використовувати тютюновий розчин. Залийте трьома літрами дуже гарячої води 200 гр. тютюну. Після цього дайте розчину настоятися протягом трьох діб, а потім вилийте його в 10 літрів води, додавши туди ж ложку перцю і натертого мила. Такий розчин врятує від жовтизни, яку викликають шкідники. З ним ви точно забудете про пошуки відповіді на питання, чому сохне перо у цибулі.

За матеріалами УНІАНу.

Читайте також