ПЦУ створює монастир у Почаївській лаврі, яка нині перебуває в оренді УПЦ МП

Синод ПЦУ вирішив утворити релігійну організацію "Почаївська Свято-Успенська лавра". Сама ж лавра нині перебуває в оренді УПЦ МП. 

Про це йдеться на сайті ПЦУ. 

- У складі Тернопільської єпархії Православної Церкви України було утворено релігійну організацію «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)», священноархімандритом якої був затверджений митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор, - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що засідання Синоду відбулось у резиденції ПЦУ при Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі. У ньому взяли участь дев’ять членів Священного Синоду.

Додамо, що Почаївську лавру передали в оренду УПЦ МП у 2003 році, цей договір діє до 2052 року. До комплексу Почаївської лаври входить 18 споруд, 6 із них перебувають на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

У лютому 2023 року голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко повідомив про перше засідання робочої групи, яка вивчає правомірність використання комплексу Почаївської Свято-Успенської лаври УПЦ МП.

Крім того, Українська Греко-Католицька Церква хоче отримати право проводити богослужіння у Почаївській лаврі, яка перебуває в оренді у УПЦ МП. 

Читайте також: Процес повернення Почаївської лаври у держвласність розпочався - Мінкульт

Читайте також