Різдвяник: що потрібно робити, щоб зацвів перед Новим роком

Декабрист, відомий також під назвами різдвяник і шлюмбергера — одна з небагатьох декоративних рослин, що тішить нас своїми яскравими фарбами не навесні або влітку, а пізньої осені та взимку. Але, щоб декабрист зацвів, потрібно створити йому відповідні умови.

Велике значення для рослини має освітлення. Зігокактус не любить прямих сонячних променів. Від надмірно яскравого сонця його листя може стати червоним або фіолетовим і втратити тургор. Щоб цього не сталося, розмістіть горщик з квіткою на східному або західному вікні або ж притініть рослину. При розсіяному світлі вона швидше росте і нарощує бутони.

Крім того, декабрист — рослина короткого світлового дня. Цвісти він стане тільки тоді, коли світловий день не перевищуватиме 8-10 годин.

Стимулювати цвітіння декабриста можна і зміною температури повітря: спочатку її потрібно знизити, а потім повернути до більш високих позначок. На деякий час перенесіть рослину в прохолодне приміщення, де температура близько плюс 12-14 градусів.

Після появи бутонів поверніть декабрист у теплу кімнату. Приблизно через 1,5 місяця почнеться і цвітіння. Оптимальна температура, за якої різдвяник цвіте особливо рясно, це плюс 15-20 градусів, не вище.

Підштовхнути декабрист до цвітіння також можна, змінивши режим поливів. Період активного росту рослини припадає на березень — серпень. Протягом цього часу її рясно поливають і підживлюють. Потім з вересня — жовтня у декабриста починається період спокою. У цей час приберіть повністю підживлення, а полив скоротіть до двох разів на місяць. Якщо земляна грудка не встигає висихати, поливайте квітку ще рідше.

Крім поливу, регулярно обприскуйте надземну частину рослини: декабрист родом з вологих тропіків, тому сухе повітря квартири може негативно позначитися на його розвитку і цвітінні.

Не варто балувати квітку і великим горщиком. Так, у ньому йому буде просторо і комфортно, але цвісти не стане. Вважається, що ємність для декабриста має бути втричі меншою за довжину стебла.

Інформує Ukr.Media

Читайте також