Рослини, які відлякують комах: що посадити на ділянці

Мухи, комарі та інші кровососи часто погіршують умови нашого життя. На допомогу нам приходять безліч засобів, здатних, якщо вірити рекламі, легко і безболісно позбавити від такої напасті. Нерідко ці препарати можуть нашкодити не лише нападникам, а й тим, кого вони захищають. На відміну від них існують природні екологічно чисті засоби, котрі, хоча діють не так ефективно, як магазинні репеленти, але можуть нам допомогти. Посадіть їх на грядці, балконі, веранді або на підвіконні, щоб влітку спати спокійно.

Лаванда

Ефірні олії лаванди із заспокійливим ароматом, страшенно не люблять комарі. Добре її вирощувати в горщиках. Поставлений горщик лаванди на ­підвіконня – природний захист від комарів. Сушена лаванда чудово захищає наші речі від молі.

Чорнобривці

Ці квіти чудово відганяють комарів, мошок, мух та інших комах. Висадіть їх навколо дачного будиночка, на балконі, веранді, щоб комарі не хотіли летіти в гості.

Крім того, чорнобривці знезаражують ґрунт.

Меліса, яка наповнює кімнату запахами м`яти й лимона, відлякує комарів. Ефірну олію перцевої м'яти не можуть терпіти комарі та павуки. Її сік, втертий на місці укусу, зніме свербіж.

Базилік

Два в одному! Приправа та засіб від комарів. Ще й у період цвітіння приваблює в сад комах-запилювачів. Ефірна олія цієї рослини допоможе врятуватися і від свербежу, якщо комарі Вас усе-таки покусали. Для цього потрібно взяти свіже листя базиліка і розтерти його у долоні.

Котовник лимонний (Котяча м'ята), який зовні схожий на мелісу, комарі просто його ненавидять! Коти ж цю травичку навпаки дуже люблять і реагують на її аромат гучним муркотінням.

Розмарин відганяє комарів і приваблює метеликів.

Болотна м'ята

ЇЇ ще називають блошиною. Цей вид м'яти пахне дуже сильно, і багатьом людям не подобається її різкий аромат. Зате на відкритих ділянках, де запах не концентрується в просторі, рослина допомагає впоратися з комарами. А її ефірну олію з успіхом використовують для боротьби з шкірними паразитами у тварин.

Часник

Зелені пагони часнику на квітковій клумбі відлякають комарів подалі від альтанки та веранди.

Хризантеми відлякують мурашок, кліщів, вошей, бліх, клопів.

Помідори

Специфічний запах зелені помідорів – чудовий натуральний репелент. Чому б не посадити кілька кущів на балконі, щоб літніми вечорами в місті не докучали комарі?

Бузина чорна

Відлякує мух, комарів і мошок. При посадці потрібно враховувати розу вітрів, щоб запах від чагарнику поширювався в потрібному напрямку.

Волоський горіх. Кровососи не виносять запах його листя. Здавна волоським горіхом оточували стайні, захищаючи тварин від шкідливих комах.

Лавр

Дим, що виділяється при спалюванні його деревини, надовго відлякає шкідливих двокрилих від Вашої ділянки.

Черемха звичайна

Має унікальні фітонцидні властивості, що не тільки сприятливо впливає на навколишню атмосферу, але і відганяє мошок, комарів, мух і ґедзів.

Пижмо

Своїм сильним ароматом здатна відлякувати комарів та мух, а мішечки з висушеними квітами допоможуть вигнати і міль з приміщень.

Чебрець

Натуральний репелент, ефективний проти комарів і мошок.

Серед менш відомих, але досить ефективних рослин: настурція, кріп, петрушка, фенхель, лимонне сорго, рицина, орегано, полин і рута. Утім із останньою варто бути обережним, оскільки її листя в жарку погоду може призводити до подразнень на шкірі, особливо у дітей.

Перш ніж використовувати рослини від мух і комарів, переконайтеся, що вони безпечні для Вас, бо всі вони мають сильний запах і можуть викликати алергічну реакцію.

Джерело: Дендроферма сім'ї Бережнюк

Читайте також