Самшитова вогнівка напала на кущі: як боротися зі шкідником

Тим, хто має самшит і хоче зберегти його, радять постійно тримати ці рослини під контролем, проводити обробку спеціальними препаратами декілька разів протягом сезону.

«Самшитова вогнівка живе відкрито – на неї діють практично усі хімікати, які застосовуються у боротьбі з комахами. При цьому має бути потужний струмінь оприскувача, щоби препарат проникав у середину куща. Але застереження – оскільки препарати отруйні, вони діють, у тому числі, на корисних комах. Якщо десь поблизу є пасіка, кущі самшиту після обробки потрібно обов’язково накривати агроволокном, щоби бджоли не сідали і не гинули», – розповідає Доцент кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України Володимир Крамарець.

Інформує zaxid.net.

Зокрема, для боротьби зі шкідником можна застосовувати такі препарати:

  • група синтетичні піретроїди – «Ціпервіт» (Ціперметрин), «Дельтаметрин»;
  • неонікотиноїди – «Актара» (Актор), «Конфідор-максі», «Оперкот Акро»;
  • авермектини – «Проклейм»;
  • двокомпонентний препарат – «Енжіо».

Першу серію обробок треба провести весною з інтервалом у два тижні, протягом літа повторити дві-три серії (кожна серія із двох обробок з інтервалом між ними півтора-два тижні). Якщо є перші ознаки пошкоджень, то кущі самшиту доцільно обробити навіть восени – гусениці можуть живитися практично до перших морозів, тому чим більше гусениць в цей період буде знищено, тим менше їх перезимує.

Для боротьби із самшитовою вогнівкою також можна використовувати біопрепарати, зокрема – «Бітоксибацилін», «Дендробацилін», які виробляють на основі бактерії Bacillus thuringiensis. Зараз у продажу є бактеріальні препарати українського виробництва «Бітоксибацилін-БТУ» та «Лепідоцид-БТУ». Дієвим у боротьбі зі шкідником є комплексний біопрепарат – суміш препаратів «Актоверм» (100 мл) + «Лепідоцид-БТУ» (100 мл) або «Бітоксибацилін–БТУ» (100 мл).

При цьому слід врахувати, що бактеріальні препарати найкраще застосувати на перших етапах пошкодження куща молодими гусеницями та за температури повітря 17-18°С. Окрім того, бактеріальні препарати діють не так швидко, як хімічні, тому до своєї загибелі гусениці ще можуть пошкоджувати листки.

При боротьбі із самшитовою вогнівкою також варто підживити кущі самшиту безазотними добривами, аби підсилити кореневу систему і забезпечити можливу регенерацію пагонів.

Читайте також