Що потрібно зробити з яблуками восени, щоб вони зберігалися до весни

Чому в одних садівників яблука зберігаються здоровими та соковитими до весни, а в інших насилу здатні долежати до січня?

Чи є якийсь секрет збереження плодів, чи вся справа у правильній технології зберігання?

Правильний сорт

До яких би хитрощів ви не вдавалися, але ранні сорти довго зберегти неможливо. Вони призначені для швидкого споживання в їжу. Закладати їх на зберігання марно, інформує Ukr.Media.

Зробіть ревізію саду та з'ясуйте, які яблуні у ньому ростуть.

Якщо знаєте назви сортів, залишається лише прочитати їхню характеристику. Якщо ні, доведеться орієнтуватися на спостереження.

Хорошу лежкість мають зимові і пізньо-зимові яблука. Вони здатні зберігатися до середини весни. Трохи менші здібності до безпеки мають пізні осінні сорти. Вони зазвичай зберігаються близько 3-х місяців.

З'ясувати, які яблука ростуть у саду, можна за кількома параметрами:

  • Термін дозрівання: пізні сорти пізно дозрівають.
  • М'якуш: яблука з пухкою ніжною м'якоттю довго не зберігаються. Пролежати кілька місяців здатні щільні та в міру соковиті яблука.
  • Шкірка: довго зберігаються плоди із щільною грубою шкіркою.

Тонкощі збору

Щоб добре зберігалися яблука, необхідно правильно їх зібрати. Падалицю, навіть якщо на ній немає ознак пошкодження, не можна закладати на зберігання.

Її потрібно переробити найближчим часом.

Плоди необхідно знімати з яблуні, причому дотримуючись крайньої обережності, щоб не пошкодити. Робити це краще в ранковий час, коли спала роса.

Якщо знімання відбувається увечері, то знятий урожай рекомендується залишити на ніч на вулиці для охолодження. Особливо якщо планується відправити плоди до підвалу. Різкий перепад температур знижує лежкість.

Час збору

Багато хто знімає яблука, коли вони повністю дозріли. Але досвідчені садівники знають, що знімання на початку дозрівання на півтора-два місяці збільшує термін зберігання.

Визначити цей період можна за кісточками. Якщо кісточки наполовину або на 2/3 потемніли, яблука можна знімати. Цілком темна кісточка говорить про повну зрілість плода.

Тонкощі зберігання

Ідеальна температура зберігання яблук — близько 10 ° з невеликими відхиленнями в той чи інший бік. Щоб плоди не в'яли, необхідно підтримувати високу вологість повітря.

Якщо в приміщенні сухо, варто розставити ємності з водою або розвісити старі махрові рушники, змочивши їх водою.

Тонкощі укладання

Яблука, укладені в один ряд плодоніжкою донизу, зберігаються краще. А щоб створити мікроклімат у ящику для кожного шару та уникнути накопичення конденсату на верхніх плодах, кожен шар яблук необхідно переслати папером.

Він вбиратиме і за необхідності віддавати зайву вологу, знижуючи таким чином ймовірність загнивання та в'янення.

Зробіть з яблуками описані вище маніпуляції, щоб вони зберігалися до весни і радували всю сім'ю соковитою смачною м'якоттю.

Читайте також