Що робити з опалими яблуками, щоб вони принесли користь

Падалиця — це опалі з дерева плоди. Вони можуть опадати через сильний вітер, хворобу та стиглість. Стиглі та не гнилі плоди можна відразу з’їсти або зварити з них компот, а інші можна використати з користю.

Пропонуємо дізнатися, як використати опалі яблука, щоб вони принесли користь для саду.

Навіщо прибирати опалі яблука?

Падалицю, обов’язково, потрібно прибирати, інакше виникнуть проблеми у вигляді інфікування ґрунту та плодових дерев.

Причиною падалиці може бути плодожерка, яка поселяється в яблуках та знищує їх. Якщо такі яблука не прибрати, то шкідник може швидко переміститися на здорові плоди.

Куди подіти опалі яблука?

Опалі яблука можна закопати в окремому місці на городі. Однак, робити це потрібно правильно, щоб не з’явилися на місці закопування плодові мушки.

Для цього, гнилі яблука необхідно засипати товстим шаром ґрунту в 10-15 см. Запам’ятайте, що просто так викидати падалицю на город не можна, інакше з’являються шкідники, які зіпсують врожай. Гнилі яблука, також, можна висипати в компостну купу, додавши доломітове борошно або попіл для зниження кислотності.

Падалиця в якості підживлення.

Гнилі яблука — це відмінне органічне добриво для саду. Досвідчені садівники використовують падалицю для підживлення плодових дерев та чагарників.

Щоб підживити чагарник, для початку потрібно подрібнити лопатою гнилі яблука, потім викопати навколо куща борозну, в яку необхідно засипати шар яблук, далі шар перегною та землі завтовшки 15 см., а в кінці все замульчувати соломою або тирсою.

Для підживлення плодових дерев рекомендовано використовувати лише відібрані опалі яблука, без гнилі та черв’яків.

Отже, потрібно відступити 10 см. від пристовбурного кола, викопати навколо стовбура борозну завглибшки 15 см., насипати туди «яблучне» добриво та закопати його.

Читайте також