Шкідники у саду: небезпека для рослин та методи профілактики

Шкода, якої завдають комахи-шкідники садовим культурам величезна. Вони можуть знищити до 40% врожаю. Ці комахи пошкоджують різні органи рослин: одні види - коріння, інші – листки; є комахи, які шкодять тільки пуп’янкам, квітам, плодам. Відшукати шкідника, якщо не знати його поведінки, непросто. Більшість з них є дрібними або ведуть дуже потаємний спосіб життя, завдяки тому що мають маскувальне забарвлення.

Попелиці, мідяниці (листоблішки), кліщі (грушевий галовий, червоний яблуневий, бурий плодовий та інші)

Небезпека цих шкідників у тому, що вони висмоктують сік з пагонів і бруньок дерев, тим самим перешкоджаючи їх розвитку, а мідяниці ще й склеюють своїми виділеннями бутони, які незабаром гинуть.

Білани, волнянки, коконопряди, а також молі - це листогризи

Їхні гусениці прогризають листя (бруньки, бутони) і обплітають його павутиною. Можуть з’їсти листяний покрив повністю, але таке дерево виживе і почне відрощувати нові листки, однак, плодоносити буде набагато гірше і взагалі ослабне. На уражені шкідниками деревах поселяться і інші шкідники, наприклад, короїди.

Листовійки (всеїдна, дубова, брунькова, плодова, мінлива, сітчаста) - це комахи, гусениці, які живуть в згорнутих листках

Відомо близько 70 видів таких комах. Вони пошкоджують не тільки листя, а й бутони, зав’язі, квітки і плоди. Гусениці згортають листок в трубку і обплітають його павутиною, такий лист вже не життєздатний. Листовійки пошкоджують рослини з весни до пізньої осені і можуть знищити до 60% листового покриву, бруньок і суцвіть.

Довгоносики, пильщики, плодожерки, бронзівки - шкідники бруньок і бутонів

Личинки довгоносиків і бронзівок харчуються маточками і тичинками, що призводить до загибелі бутонів. Плодожерки і плодові пильщики відкладають яйця в квітки та пуп’янки, тим самим пошкоджуючи їх. Гусениці пильщика проробляють хід до насіннєвої коробки і ушкоджують її – всередині плоду утворюється порожнина. Одна така личинка може зіпсувати до п’яти плодів. Плоди на ураженому такими шкідниками дереві, як правило, заражаються гниллю.

Щитівки, скляниці, шашелі, короїди, древесниці, персикова попелиця - це шкідники стовбурів

Ці комахи виїдають ходи під корою. У місцях уражень кора розтріскується і відмирає, в результаті чого дерево може загинути.

Шкідниками стовбурів є не тільки комахи, але і миші (полівки, лісові миші), які пошкоджують стовбури і коріння дерев.

Свою діяльність комахи здійснюють в різний час і співпадає він з періодами розвитку дерева. Коли набрякають бруньки, прокидаються личинки попелиці і яблуневої мідяниці, квіткоїди, гусениці молі, листовійки. В період оголення і розпушення бутонів харчуються кліщі, попелиці, мідяниці, листовійки, гусениці молі, шовкопряда. Під час цвітіння з’являються плодожерки.

Як захистити сад від шкідників:

  • Перекопуйте пристовбурні кола.
  • Рихліть міжряддя.
  • Видаляйте сухі гілки і кору.
  • Збирайте і спалюйте чи компостуйте опале листя восени або ранньою весною.
  • Видаляйте бур'яни.
  • Восени обв'язуйте дерева, щоб не допустити пошкодження гризунами.
  • В кінці липня – початку серпня на дерева накладайте ловчі пояси з мішковини і спеціального садового клею, щоб не допустити переповзання шкідників з землі на стовбури і гілки дерев.

Джерело: Дендроферма сім'ї Бережнюк

Читайте також