Сіра гниль на огірках: як боротися, лікування, причини появи

Часто городники скаржаться, що на огіркових посадках виникають плями і ділянки, вкриті сірою пухнастою цвіллю. Це ботритис або сіра гниль, дуже небезпечне грибкове захворювання, якому піддаються овочеві культури. Дана стаття присвячена боротьбі з сірою гниллю на огірках, тут будуть наведені можливі способи боротьби хімічними та біологічними препаратами з цією хворобою.

Що таке сіра гниль?

Botrytis cinerea — гриб, суперечки якого є розповсюджувачем сірої цвілі на огірках і інших овочевих культурах.

Крім огірків, сірої плісняви також схильні до: перець, салат, квасолю, капуста, цибуля та томати. Особливо часто хвороба вражає рослини в парниках і теплицях взимку і ранньою весною, коли температурі повітря і вологість досить високі, а провітрювання обмежена.

Основними симптомами ботрітіс є сірий пухнастий наліт і коричневі плями на стеблах і листках. Заражені квіти і зав’язь набувають коричневого кольору і гинуть, а плоди починають гнити. Навіть якщо було можливо уникнути зовнішніх ознак розвитку ботрітіс до збору врожаю, цілком можливо, що сіра цвіль може знищити огірки під час перевезення або зберігання.

Також з хворих кущів передчасно опадають плоди. У місцях пошкодження з’являється сірий або коричневий пухнастий наліт, це міцелій, з якого після дозрівання виділяються спори сірої цвілі. Заражена рослина швидко гине.

Основні причини появи

Сіра цвіль швидко розвивається на огіркових грядках, як тільки умови вирощування стають оптимальними для розвитку грибкових спор.

Це відбувається, якщо не дотримується температурний режим під час вегетації огірка, проводиться неправильний полив і підживлення рослин, відбувається вирощування культури без дотримання сівозміни, застосовується неправильна (дуже щільна) схема вирощування огірка, відсутня провітрювання і практикуються інші відступу від агротехніки вирощування цієї культури.

При вирощуванні огірків ви також можете зіткнутися з такими хворобами, як мозаїка, біла гниль, фітофтороз, борошниста роса і пероноспороз.

Порушення температурного режиму

Коливання температури від високої до низької, зазвичай погано позначаються на здоров’ї огірків. Різкі різниці денної і нічної температури стають причиною для значного зниження імунітету рослин. На ослаблених рослинах швидко починають розвиватися спори грибків.

Оптимальні температури, при яких огірки залишаються здоровими, варіюються в діапазоні +22 … + 28 ° C вдень і в діапазоні +18 … + 22 ° C вночі. Перегрівом вважається денна температура вище + 30 ° C і нічна температура нижче +23 … + 24 ° C, що провокує прискорене старіння огірковий кущів.

Якщо температура на вулиці або в теплиці, в залежності від способу вирощування, опускається до значення + 8 ° C або нижче, і тримається протягом хоча б 24 годин, то в розвитку огірків відбуваються незворотні зміни, що веде до загибелі рослини, хвороби або незначною врожайності .

Неправильний полив

Огірки ні в якому разі не можна поливати по листу (методом дощування), так як краплі вологи на листках, що залишаються протягом декількох годин, сприяють активації грибкових спор, до цього часу знаходяться в латентному стані.

Огірки поливають тільки під корінь, намагаючись під час зрошення НЕ зволожувати стебло або листи. При вирощуванні огірків на вуличних грядках, в прикореневій зоні рослин створюють грунтову поглиблення (арик) для поливу.

У теплицях і парниках частіше використовується крапельне зрошення. Система крапельного зрошення коштує дешево, при акуратному використанні і згортання в кінці літнього сезону, служить протягом трьох-чотирьох років.

Крапельний полив хороший тим, що городник може розрахувати точну кількість вологи, яка потрапить до кожної рослини. Також через крапельний полив можна подавати рідкі добрива, поєднуючи їх з проведенням зрошення.

Прихильність до одного місця

Культура огірка дуже залежить від дотримання сівозміни при вирощуванні. Не можна кілька років поспіль вирощувати огірки по огірках. Це не тільки призводить до виснаження ґрунту, а й накопичує патогени хвороб цієї культури в одному і тому ж місці, що підвищує ризик розвитку захворювань на огірках і в наступний сезон.

Рекомендується в якості попередника огірка вирощувати на грядці будь-який різновид капусти. Також в якості культури попередника підходять помідори, картопля та інші представники сімейства пасльонових.

Зайве добриво

Культура огірків дуже любить азотні добрива, такі як свіжий гній великої рогатої худоби, перегній або компост. Але городники потрібно пам’ятати, що надлишок азоту під огірками призводить до спалаху грибкових захворювань і розвитку гнилі на коренях і плодах рослин. З іншими різновидами підгодівлі також потрібно дотримуватися обережності, і не перегодовувати рослини.

Загальні правила обробки огірків

Як біологічні, так і хімічні обробки огіркової плантації обов’язково проводяться в ранковий час. Дотримання цієї умови надзвичайно важливо, тому що під час обприскування на стебла і листя рослин наноситься вологий розчин, який повинен висохнути ще до настання вечора.

Якщо ця умова не буде дотримана, то протягом ночі на вологих посадках може статися активація грибкових спор. Якщо обробка посадок проведена в теплиці, то для прискорення висихання рослинності від вологи, кілька разів на день проводять провітрювання приміщення.

Якщо обробку огірків передбачається проводити на грядці, що розташовується під відкритим небом, крім ранкового часу, слід вибрати для проведення робіт сухий, сонячний день. Якщо протягом 3-4 годин після проведення хімічної або біологічної обробки огіркових посадок пройде дощ, захід доведеться повторити на наступний день, після того, як рослини висохнуть після дощу.

Народні засоби боротьби

У городників є безліч рецептів для захисту огірковим кущів від сірої гнилі та інших хвороб, причиною яких є спори грибів. Всі народні засоби дієві, в основному, в якості профілактичних заходів.

Народні способи боротьби з сірою гниллю:

  1. Вологий грунт в теплиці під огірками припудривают просіяного через дрібне сито деревною золою. Це засіб перешкоджає виникненню прикореневій і сірої гнилі. Також золу можна нанести на листя і стебло огірка, крім захисту від грибкових спор, це послужить додатковим позакореневого підживлення насаджень.
  2. Посадки огірків обробляють розчином води і кисломолочних продуктів, таких як кефір, кисле молоко або молочна сироватка. Щоб зробити робочий розчин, на 10 л води додають 1 л кисломолочних продуктів і ретельно розмішують. Для нанесення готового розчину на посадки використовують звичайний віник. Віник занурюють у відро з розчином і розбризкують лікарську рідина по рослинах. Процедуру проводять регулярно, кожні 2 тижні, аж до закінчення плодоношення культури.

Читайте також