Сохне листя: що не так зі смородиною та як врятувати кущ

Смородину мало просто взяти і посадити - вона потребує догляду з весни до самої осені. Так, смородина не така примхлива, як інші культури, але і залишати її рости самій по собі не слід - можна залишитися без врожаю. Як підвищити врожайність чорної смородини та червоної і що робити, якщо кущ стоїть без ягід - розповідаємо в матеріалі.

Що робити, якщо не плодоносить смородина - можливі причини

Насамперед обмовимося - у перший рік після посадки кущів смородини - чорної, червоної чи білої - на них ягід не буде. Вони почнуть плодоносити тільки з другого року. Але якщо ягоди не з'являться і після, то потрібно розбиратися, чому. 

Є кілька причин, чому на смородині немає ягід.

1. Мало або багато сонця

Смородина любить сонце, але його не повинно бути занадто багато - палюче погубить урожай. Садіть кущі в затінене місце, але куди будуть потрапляти сонячні промені.

2. Неправильний полив

Смородині, як чорній, так і червоній, потрібна волога. Якщо її буде не вистачати, то кущі погано ростимуть, а ягід зав'яжеться менше, і вони будуть сухими і дрібними. Надлишок вологи теж не потрібен - ягоди можуть потріскатися, а коріння загнити.

4. Грунт не замульчований

Якщо грунт швидко пересихає і заростає бур'янами, то смородина буде мало плодоносити. Щоб цього не траплялося, грунт під кущами найкраще замульчувати - торфом, перегноєм, соломою, тирсою або скошеною травою. Шар повинен бути 5 см.

5. Кущі не обрізані

Смородину потрібно обрізати, інакше кущі загущаються, заростають "холостими" гілками - дзигами, і дають поганий урожай, а також хворіють.

Чорну смородину потрібно обрізати так:

  • після посадки вкоротити гілки до 2-4 красивих бруньок;
  • на наступний рік восени - залишити на кущі 3-4 найміцніші пагони, а решта вирізати біля землі;
  • щороку після вкорочувати 3-4 найсильніші пагони, всі інші видаляти.

За такою схемою через 4 роки повинен вийти кущ з 15-18 гілками різного віку, згодом потрібно видаляти гілки, яким більше 5-6 років - найтовстіші і розгалужені.

Червону і білу смородину потрібно обрізати так:

  • перші роки - тільки санітарна обрізка, тобто, потрібно зрізати всі хворі, поламані й гілки, які загущають;
  • з 5 року - видаляти старі непродуктивні гілки, вони, як правило, дають мало врожаю або не плодоносять.

Важливо: верхівки пагонів у червоної смородини видаляти не можна - на них найбільше ягід.

На кущі червоної і білої смородини в середньому має бути 10-12 гілок різного віку.

6. Хвороби та шкідники

Смородину "люблять" борошниста роса, сіра гниль, іржа і біла плямистість. Для профілактики і лікування можна зробити наступне:

  • навесні до набрякання бруньок - видалити старе листя, розпушити грунт під кущами, обприскати кущі 3%-ним мідним купоросом або 5%-ним залізним купоросом;
  • коли набрякли бруньки - зробити санітарну обрізку кущів, видалити і спалити гілки з великими роздутими бруньками;
  • коли з'явилися бутони - обробити препаратами від попелиці і павутинного кліща + обприскати 1%-ною бордоською рідиною;
  • після цвітіння - обприскати 1%-ною бордоською рідиною + обробити препаратами від агрусової вогнівки і пильщиків;
  • після збору врожаю - обприскати 1%-ною бордоською рідиною;
  • восени, після того як опаде листя - розпушити грунт під кущами і спалити опале листя.

Також смородина часто страждає від метелика скляниці - зав'язь і листя сохне і опадає, молоді пагони ростуть з дефектами. В цьому випадку всі пошкоджені пагони видаляють, а місця зрізу змащують садовим варом.

Чому кущ смородини не цвіте

Трапляється, що взагалі смородина не цвіте - що робити в цьому випадку? Є кілька причин.

Можливо, була холодна весна. Якщо квіточки підмерзли, то кущ не зацвіте і врожаю не дасть. Але на наступний рік він відновиться.

Є й інша причина, чому з'являється пустоцвіт на чорній смородині - її вразила махровість, або вірусна реверсія. При ній кущ зовні виглядає повністю здоровим, але змінюється форма листя - воно стає довгим і великим, з'являється багато пустоцвіту, кущ може не цвісти або ж квітки будуть махровими, ягоди втрачають аромат і урожай пропадає. На жаль, від махровості немає лікування - кущ можна тільки видалити і спалити, так як вірус може заразити і інші кущі. 

До речі, махровість вражає найчастіше чорну смородину. Причина, чому не цвіте червона смородина, може бути інша - немає запилення. Якщо у куща не з'являються зав'язі тому, що немає перехресного запилення, то з ним поруч потрібно просто висадити медоносні квіти - і проблема вирішена

Читайте також