Сухі плями на листях та плодах: ця хвороба може знищити весь урожай помідорів - як боротися

Досить поширеною хворобою томатів у період вегетації є суха плямистість, або альтернаріоз. Суха плямистість з’являється на рослинах томатів практично щорічно. Уражує томати в усіх районах вирощування, в усіх фазах розвитку і практично всі органи — листя, стебла, черешки, суцвіття та плоди.

Симптоми ураження альтернаріозом з’являються на рослинах томатів, як правило, раніше, ніж фітофторозом, тому цю хворобу ще називають ранньою сухою плямистістю, або макроспоріозом (за назвою збудника — синонімуму). Спочатку на нижніх, а потім і на верхніх листках з’являються темно-бурі округлі плями з концентричними колами. Тканина в місцях плям суха навіть за вологої погоди. Хвороба супроводжується поступовим загальним пожовтінням листків. На стеблах і черешках утворюються довгасті темно-бурі плями з чорним або темно-сірим нальотом. У місцях ураження утворюються сухі виразки. Рослини в’януть. На плодах утворюються бурі плями з вираженою зональністю. У вологу погоду плями вкриваються чорним оксамитовим нальотом — конідіальним спороношенням гриба.

Різні види збудників хвороби викликають симптоми, що відрізняються між собою. Іноді на листках з’являються спочатку дрібні темно-бурі плями, які потім зливаються, утворюючи великі округлі або кутасті темні плями з темно-оливковим нальотом. Концентричні кола не утворюються. Здорова частина листків жовтіє і згодом відмирає. При сильному ураженні листки закручуються догори у вигляді човника. На стеблах і черешках утворюються суцільні темні продовгуваті плями без концентричних кіл. Вважається, що такі симптоми хвороби характерні для пізньої форми сухої плямистості. Проте спостереження, проведені в останні роки, свідчать про одночасний прояв на рослинах різних форм альтернаріозу.

Велике значення для розвитку тієї чи іншої хвороби мають погодні умови. Якщо розвитку фітофторозу сприяє дощова прохолодна погода, то альтернаріозу — суха жарка погода з періодичними теплими дощами. В роки з холодною і вологою погодою в червні-липні домінує фітофтороз, при теплій погоді і частому чередуванні вологих і сухих періодів — альтернаріоз.

Оптимальними умовами для розвитку альтернаріозу є температура повітря 23–25 градусів при вологості не нижче 76 %. Тому, залежно від погодних умов, що складаються у період вегетації, домінує та або інша хвороба.

До того часу, як альтернарія вдається вторгнутися в урожай, керувати нею непросто; отже, це необхідно оглядайте урожай не рідше двох разів на тиждень у пошуках рослин, які мають симптоми, викликані цією хворобою, перед початком застосування будь-якого типу фунгіциду.

Як слід проводити лікування?

Перший крок лікування томатної альтернарії, полягає у нанесенні 15 літрів згаданого раніше фунгіциду (Daconil 50 SC) через сульфатний рюкзак, що дозволяє розпорошувати продукт.

Згодом внесення добрива Алексин, щоб захистити і удобрити грунт, в якому знаходиться рослина, і зробити це, на кожні 10-15 літрів води потрібно змішувати конверт добрива, а потім висипати його на землю за допомогою лійки.

Через 3-4 дні це необхідно повторно застосувати Daconil 50 SC на тих рослинах, які були заражені альтернарією. Якщо через тиждень рослина все ще хворіє, повинна бути подана третя і остання заявка продукту.

Читайте також