Тепла їжа, овочі й мало цукру: як правильно харчуватися взимку (ВІДЕО)

Фото ілюстративне

Узимку важливо харчуватися теплою їжею, а також упродовж дня пити теплі напої, однак вони повинні бути не дуже солодкими або взагалі без цукру.

Про те, яку їжу найкраще споживати взимку розповіла віцепрезидентка Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська в ефірі "Суспільне. Спротив".

Правила збалансованого харчування взимку

"Харчуватися збалансовано можна в будь-яку пору року, але взимку є свої особливості. Насамперед треба, аби вся їжа була теплою. Не їсти в сухом'ятку, не їсти холодну їжу, не пити холодні напої — усе має бути тепле.

Якщо ми кудись ідемо, потрібно брати із собою невеличкий термос, щоб час від часу пити теплу рідину, аби зігрітися зсередини. Це може бути настій калини, шипшини, зелений чай із лимоном, усе, що нам подобається. Тільки не дуже солодке, краще — без цукру.

Обов'язково намагайтеся снідати, тому що коли ми виходимо надвір в холодну пору року, то можемо замерзнути. І якщо з'їмо теплу їжу вранці, то в нас буде тепліша кров і не буде переохолодження, принаймні менший шанс на це", — розповіла фахівчиня.

Вона також зазначила, що є певні особливості харчування взимку:

"Коли наступає зима, то немає так багато свіжих овочів і свіжих фруктів. Хоча, звичайно, є сезонні — це капуста, морква, буряк, квашена капуста. Обов'язково намагайтеся щодня хоча б одну столову ложку з'їсти квашених овочів, тому що, ураховуючи, що ми менше рухаємося, більше їмо калорійної їжі, на тому фоні можемо досить швидко набрати вагу й порушити процеси обміну речовин.

Тому квашена їжа допомагає в організмі рости тим бактеріям, які зберігають масу тіла, здоров'я, які борються з ожирінням печінки й допомагають організму детоксифікуватися".

Оксана Скиталінська зауважила, що краще додавати квашену їжу на сніданок чи обід, тому що при споживанні ввечері через уміст солі в цих продуктах на ранок можуть бути набряки.

Чого не варто їсти взимку

"Якщо ви в цілому харчуєтеся правильно, їсте квашену, тушковану, запечену їжу, сирі овочі, наприклад, салат із капусти, і при цьому рухаєтеся, то якщо ви інколи з'їсте цукерочку — нічого страшного не відбудеться. Але просто пам'ятаємо, що солодощі, випічка, смажена їжа не є здоровою й особливо взимку вона буде порушувати обмін речовин, тому що ми менше рухаємося й у більшості людей накопичується зайвий жирок", — розповіла фахівчиня.

Яких вітамінів не вистачає організмові в холодну пору року

Оксана Скиталінська зауважила, що за збалансованого харчування, яке полягає в споживанні овочів, фруктів, ягід, білків (яєць, нежирного м'яса, бобів, грибів) і зернових (крупи або хліба), у такому випадку всіх вітамінів буде вистачати, окрім двох.

"Вітамін D, який бажано додавати до нашого раціону додатково, не перебільшуючи сильну дозу, і вітамін С. Буде дуже добре, якщо ми додамо цей вітамін у вигляді настою шипшини, трошечки квашеної капусти, можливо, там буде петрушка, а також смородина, яку ми заморозили, або сиру з цукром перетерли й додали в чай.

Якщо ми вживаємо аптечний вітамін С, то є певні правила. Цей вітамін попадає в кров відразу весь і використовується рівно стільки, скільки потрібно організму, а все інше виводиться. Тому, аби правильно отримати вітамін С, наприклад, іще й увечері, то найкраще буде цю таблетку розділити на дві частинки — уранці й увечері випити половину таблетки. Тоді ми отримаємо всю норму вітаміну С", — підсумувала фахівчиня.

 

Читайте також