Теплі дні жовтня - ідеальний час для посадки тюльпанів: детальна інструкція

Досвідчені садівники рекомендують проводити посадку тюльпанів восени, десь в середині вересня або на початку жовтня. Справедливості заради. Зауважимо, що також можна висадити цибулини і навесні. Тільки рослина буде дещо ослабленою і не факт, що вона зацвіте.

Найкращим місцем для вирощування тюльпанів є та частина ділянки, де весь день є сонце, і нема вітрів, тобто протягів. Посадили знезаражені в розчині марганцівки і просушені цибулини в живильний і пухкий ґрунт, полили, а далі чекаємо результатів - прекрасного цвітіння.

Посадка тюльпанів навесні

Якщо цибулини посаджені навесні, вони будуть рости не так як активно, як встигли прижитися на новому місці з осені, дітки цибулин будуть невеликими, а самі бутони - дрібними і нечисленними. Але, і в процесі посадки восени необхідно бути обережним, адже якщо занадто рано посадити цибулини, вони проростуть, а раптові морози їх знищать. Тому садять тюльпани в середині вересня на глибину 12 см, коли температура грунту буде становити + 10 градусів.

Підготовка ґрунту для тюльпанів

До підготовки клумби для вирощування тюльпанів необхідно приступати заздалегідь: скопайте землю вилами, зробіть ямки і борозенки, в залежності від того, який спосіб посадки ви виберете (групами, рядами і т.д.). Рекомендована відстань між великими цибулинами - 20см., Між дрібними - 10см.

Перед тим, як посадити цибулини, потримайте їх 15-20 годин в холодильнику на нижній полиці, після занурте в розчин для дезінфекції та пророщування посадкового матеріалу на 2-3 години. Тюльпани воліють ділянки з великою кількістю сонячного світла, захищені від сильних поривів вітру, з добре дренованим, легкої, повітропроникною грунтом. Грунт підходить нейтральний, супіщаний, збагачений компостом (5кг/м.кв.) і деревною золою (200г/м. кв.). Якщо земля важка, її полегшують піском, якщо глиниста - чорноземом, кисла - вносять вапно, пісок, органіку і торф. Щоб поліпшити дренажні властивості землі, на дно борозенок укладають щебінь, перемішаний з піском.
 

Читайте також