Весняні роботи в саду: п`ять рослин, які потрібно обрізати вже у квітні

Весна – час упорядкувати сад після зими і підготувати його до нового сезону. Одним із етапів підготовки є обрізання рослин. Багато весняноквітучих чагарників стають безформними та величезними, якщо їх не обрізати щороку. Обрізування мертвої деревини дає рослині більше місця для дихання і дозволяє світлу проникати всередину крони для здоровішого росту та профілактики грибкових та бактеріальних інфекцій.

Фруктові дерева

За словами фахівця з садівництва, фруктові дерева потребують обрізування зараз, оскільки це допомагає стимулювати плодоношення, запобігає хворобам та покращує здоров'я дерев.

Ви повинні приділяти першочергову увагу обрізуванню абрикосових, персикових та вишневих дерев через їхній швидкий ріст. Обрізування плодових дерев полягає у видаленні хворих та пошкоджених пагонів.

Ті гілки, які роблять крону занадто густою і конкурують із опорними гілками, також слід видалити, а молоді однорічні пагони  —  злегка підрізати.

Садівникам необхідно акуратно підрізати рослини, щоб не зачепити гострим інструментом жодної бруньки.

Загорожі

За словами експерта, обрізання живоплотів із бука та вишневого лавра, а також чагарників із самшиту краще проводити ранньою весною. Обрізка надасть їм форму на весь сезон і сприятиме рівномірному росту без залисин.

Обріжте рослини з погано сформованою кроною до половини довжини гілок. Гілки добре сформованих дорослих рослин обріжте на третину.

Використовуйте ручні інструменти, такі як садові ножиці, для обрізування невеликих і молодих живоплотів, оскільки «вони завдають менше шкоди рослині і залишають здорове листя недоторканим».

Для старих рослин та великих живоплотів рекомендуються електричні інструменти, такі як кущоріз, бензопилка та електричні ножиці.

Багаторічні трави

Багаторічні трави, такі як розмарин, чебрець, шавлія і лаванда, також потребують весняної обрізки. У міру зростання багаторічних трав їх пагони подовжуються і дерев'яні.

Весняне обрізування допоможе запобігти цьому і видалити сухі гілки рослин.

Непотрібно сильно обрізати багаторічні трави, просто вкоротіть пагони не більше ніж на чверть їхньої довжини, а потім дайте рослинам достатньо часу для відновлення.

Хвойні

Навесні рекомендується обрізати хвойні дерева, такі як ялівець, тис, туя та ялина, щоб зберегти їхню форму та запобігти грибковим інфекціям. Найкращий час для обрізування хвойних – рання весна, до початку активного росту.

Під час обрізування хвойних дерев садівники повинні використовувати гострі секатори та робити рівні зрізи, не залишаючи зламаних кінців.

Обріжте кінчики пагонів, щоб стимулювати бічне розгалуження і досягти щільної компактної форми. Не зрізайте понад третину довжини втечі за раз, щоб не пошкодити рослину.

Квітучі чагарники

Є багато садових чагарників, які цвітуть навесні і потребують обрізування. Обрізайте їх одразу після цвітіння, щоб рослини зазнали найменшого стресу від цього процесу і винагородили садівників рясним цвітінням протягом наступного сезону.

Бузок, рододендрони та форзиція — одні з найпопулярніших рослин цієї категорії. Якщо садівники обріжуть їх у будь-яку іншу пору року, вони «ризикують втратити цвітіння наступної весни.

Читайте також