Ви використовуєте курячий послід неправильно: детальна інструкція до добрива

Якщо у вас є земельна ділянка і ви задумали її удобрити, але не хімічними засобами, а натуральними, то варто звернути увагу на курячий послід. Як правильно удобрювати землю курячим послідом - читайте в матеріалі.

Як правильно розвести курячий послід для поливу - покрокова інструкція

Якщо у вас ділянка велика, то добриво з курячим послідом краще настоювати  у великій ємності, наприклад в бочці. Отже, щоб добриво принесло максимальну користь потрібно:

  • покласти послід в мішок;
  • покласти зверху тягар і опустити в бочку;
  • залишити настоюватися.

Це займає приблизно 2 тижні - саме стільки повинен бродити курячий послід. А перед поливом настій розводиться водою в пропорції 1 до 10.

Досвідчені городники радять поливати рослини цим добривом відразу після дощу і зберігати його не більше 3 місяців.

Скільки потрібно курячого посліду на відро води - простий метод

Якщо ділянка невелика, то і добриво потрібно готувати в менших обсягах. На 10-літрове відро з водою знадобиться пів кілограма посліду. Компоненти добре перемішати і дати настоятися 5 днів. Потім настій процідити і ще розвести водою 1 до 5. Перед застосуванням грядки потрібно полити водою.

Чому не можна удобрювати курячим послідом - майте на увазі

У цього добрива є один недолік - містить багато азоту. Дачники з досвідом знають, чим небезпечний курячий послід і не рекомендують кропити цим  добривом листя, оскільки воно може отримати опік, і рослина зів'яне.

А свіжий курячий послід і зовсім радять не використовувати як добриво, так як він небезпечний для більшості рослин.

Які рослини не люблять курячий послід - візьміть на замітку

Добриво з курячим послідом не підійде для салату, кропу, петрушки і цибулі, оскільки потім вони набудуть специфічного смаку і запаху. Також з цієї причини городники рекомендують не застосовувати послід перед самим збором врожаю.

Як використовувати гранульований курячий послід - методи

Якщо під рукою немає звичайного курячого посліду, то його можна купити в магазинах для садівників. Городники зазначають, що він нічим не гірший і підходить майже для всіх рослин, до того ж у нього немає неприємного запаху.

Є два способи, як використовувати сухий курячий послід. Перший метод - розсипати гранули по поверхні землі в пропорції 400 гр на квадратний метр.

Другий метод - розчинити гранули у воді. Співвідношення для молодих пагонів складе 1 до 50. Для старших - 1 до 100. Складові добре перемішати і настоювати добу, а потім приступати до поливу.

Городники зазначають, що правильне застосування гранульованого посліду здатне підвищити урожай до 40%.

Для чого підходить перепрілий курячий послід

Перепрілим послідом найкраще удобрювати овочі і ягідні кущі.

Перепрілий послід вноситься в землю восени під оранку або безпосередньо при посадці. А для поливу його обов'язково потрібно розвести водою. Крім того, городники радять поливати водою рослини до удобрення послідом і після, щоб уникнути опіку кореня рослини. 

Читайте також