Яблука гниють прямо на дереві – у чому причина

Восени настає час, коли дачники починають збирати яблука на ділянці. Однак можуть з'явитись проблеми, коли яблука починають гнити прямо на дереві.

Цю проблему частина дачників ігнорує, а дарма. Гнилі яблука на дереві можуть свідчити про серйозні проблеми.

Плодова гнилизна (монілоз)

Плодову гниль можна назвати одним із найнебезпечніших захворювань. Все починається з маленьких плям, які з'являються на плодах. Спочатку виникають невеликі плями, згодом вони починають темніти та збільшуватися у розмірі.

Кінцевий результат – це велика пляма бурого кольору, покрита опуклими колами білих суперечок. Все це показує, що дерево заражене плодовою гниллю. Якщо нічого не робити, інші плоди муміфікуватимуться і гнитимуть на гілках.

Головна небезпека полягає в тому, що наступного сезону хвороба може занапастити до 80 % урожаю. Збудником виступає сумчастий грибок, його спори активно поширюються вітром, дощем чи комахами.

Коли починає проявлятися плодова гниль

Кожен має розуміти, що зараження відбувається протягом усього сезону. Перші ознаки можна буде помітити влітку. Активність грибка починає проявлятися навесні, хоча це залишається непоміченим.

Якщо нічого не робити, наступного сезону плодова гниль стане великою проблемою. Також варто відзначити, що грибок може спокійно перезимувати на гілках або плодах.

Як вражає рослину

Збудник вражає яблуню через ранки та ушкодження, що зустрічаються на стовбурі або в плодах. При високій вологості грибок швидко поширюється. Після попадання на нову рослину вже за кілька днів починають дозрівати спори.

Проблема полягає в тому, що плодова гнилизна швидко переміщається ділянкою і може заразити більшу частину культур. Боротьбу слід розпочинати восени, коли всі плоди зібрані та є можливість виконати санітарну обробку.

Які сорти стійкі до плодової гнилі

Плодова гнилизна - це захворювання, з яким вкрай складно боротися. Досвідчені дачники намагаються висаджувати сорти, які щодо стійкі до моніліозу. Серед найпопулярніших можна виділити:

"Пармен".
«Пепін шафранний».
«Канділь Сінап».
«Айдаред» та інші.

Цілком стійких сортів яблунь від плодової гнилі немає.

Чим обробляти восени

Восени слід застосовувати потужні засоби для обробки. Найпопулярнішим можна назвати розчин мідного купоросу. Для її приготування потрібно додати 100 г мідного купоросу на 10 літрів води. Витрати розчину на кожне дерево від 3 до 4 літрів.

Профілактична обробка

За місяць до збирання врожаю можна виконати обприскування саду, застосовуючи «Фітоспорин-М». Препарат є біологічним, тому він не становить небезпеки для плодових дерев.

Обробка навесні

Навесні можна використовувати:

3% розчин бордоської рідини;
"ОксіХОМ";
"ХОМ";
«Абіга-Піком» та інші.

Також не варто ігнорувати санітарне обрізання дерев на ділянці та видалення плодів, що знаходяться на гілках.

Читайте також