Ягоди осипаються з гілок: що робити з кущами смородини

Смородина - невибаглива сама по собі й тому так популярна у дачників. Звичайно, їй теж потрібен деякий догляд, але в порівнянні з іншими культурами вона не примхлива і практично завжди дає хороший урожай. Але іноді трапляється, що облитий ягодами кущ раптом починає скидати урожай. Чому обсипаються ягоди смородини і що з цим робити - розповідаємо в матеріалі.

Чому опадають ягоди смородини - причини

Причин того, чому обсипаються ягоди чорної смородини є кілька.

  • Нестача або надлишок вологи

Смородину потрібно час від часу поливати. Якщо стоїть спекотна погода і грунт сильно пересихає, то кущ починає скидати ягоди. Полийте смородину: зробіть по діаметру крони борозенки і вилийте під кущ 4-5 відер води. 

Є й інша причина - занадто багато вологи, і це теж може призвести до опадання ягід.  Намагайтеся не заливати смородину, а якщо постійно йдуть дощі, то частіше рихлити грунт, щоб зайва волога швидше випаровувалася.

  • Молода або стара смородина

Якщо ягоди починають сипатися з молодих кущів смородини, то це відбувається тому, що у них не вистачає сил тримати на собі великий урожай. Як правило, це не смертельно - через рік-два проблема зникне.

Якщо ж ягоди опадають зі старого куща, то тут все навпаки: він витратив свої ресурси і потрібно зробити обрізку. Після збору врожаю видаліть сухі, старі й непродуктивні пагони і підгодуйте кущ. 

  • Тінь, протяг, застій води

Смородина любить помірне сонце, простір - не менше 1 м до сусіднього куща, тихе і захищене від вітру місце. Якщо кущі посаджені в неправильному місці, то, швидше за все, це призведе до опадання ягід. Також це станеться, якщо смородина знаходиться в низині, де постійно застоюється вода.

  • Шкідники та хвороби

Опадання ягід можуть спровокувати захворювання смородини - наприклад, борошниста роса або антракоз.

Борошниста роса проявляє себе білим нальотом на ягодах і листках. Щоб позбутися її, спробуйте скоротити частоту поливів - це захворювання з'являється при надмірній вологості.

Також можна зробити обприскування: 5 г кальцинованої соди + 50 г калійного мила + 10 л води.

Обробку можна проводити, як тільки з'явилися перші симптоми, а потім - 2-3 рази за сезон через 10-15 днів.

Якщо на листках з'явилися коричневі плями, які розростаються, а листя засихають і опадають, то це антракоз. Боротися з ним можна до розпускання бруньок - за допомогою розчину залізного купоросу - 300 г на 10 л води, або мідного купоросу 100 г на 10 л води.

Або ж роблять обприскування 1%-ною бордоською рідиною: при розпусканні бруньок, після цвітіння, через 15 днів і останнє - після збору врожаю. Восени залишки заражених рослин знищують, грунт перекопують, а кущі слід обприскати 3%-ною бордоською рідиною.

З комах-шкідників найбільш небезпечні для смородини вогнівка - вона їсть ягоди і листя і заплітає все павутиною, пильщик - об'їдає листя так, що залишаються одні прожилки, а ягоди опадають, і метелик скляниця - вона живе всередині пагонів і їсть їх, тому гілки просто засихають.

З вогнівкою і пильщиком, на жаль, боротися доведеться розчинами інсектицидів або біоінсектицидами. 

Важливо: після такої обробки кущів і до збору врожаю має пройти три тижні. 

Для профілактики можна навесні перед цвітінням замульчувати землю торфом або компостом, а восени - ретельно розпушити грунт і підгорнути кущі.

Щоб позбутися від метелика скляниці слід кожні два тижні оглядати кущі й зрізати пагони, які почали всихати. Обробляти смородину від скляниці потрібно інсектицидами.

 

Читайте також