Як боротися із сирістю у ванній кімнаті: корисні поради

Ілюстративне фото

Перший крок в «битві» з вогкістю у ванній - встановити причини підвищеної вологості, другий - прибрати її. На що слід звернути увагу:

Ремонт

Чим більше в обробці інтер'єру присутній штучних матеріалів, тим вище ймовірність, що у ванній буде «жити» вогкість. Дана проблема дуже витратна в фінансовому плані, тому швидше за все відразу виправити її не вийде. Але якщо поставити собі за мету - можна поступово і повністю замінити весь пластик і іншу штучну сировину на натуральну.

Опалення

Якщо ванна кімната погано або взагалі не опалюється, то при використанні гарячої води на прохолодних поверхнях обов'язково з'явиться конденсат, а він в свою чергу призведе до підвищення рівня вологості у всьому приміщенні. Вирішити проблему недостатнього опалення можна за допомогою теплої підлоги і електричної сушарки рушників.

Радять також покрити стіни, що виходять в під'їзд або на вулицю, теплоізоляційним матеріалом - так в кімнаті буде тепліше і менше доведеться витрачатися на її прогрівання.

Вентиляція

Вентиляція у ванній кімнаті має бути присутня обов'язково і при цьому важливо, щоб вона була зроблена правильно і підтримувалася в чистоті. Встановлювати у ванній радимо канальні прилади, оснащені таймером і датчиком вологості. Вони прості у використанні, але допомагають ефективно боротися з вогкістю і запахом. Але, якщо ви не є фахівцем в області установки / очищення даних систем, використання цього обладнання радимо довірити професіоналам.

Провітрювання

Однією вентиляції недостатньо для зниження рівня вологості в такому приміщенні. Важливо ще регулярно провітрювати кімнату, особливо після прання, купання та інших процесів, пов'язаних з водою. Як можна запобігти накопиченню вогкості всередині? Не закривайте щільно двері у ванну або поставте двері зі спеціальними вентиляційними гратами.

«Мокрі» побутові процеси

Різко піднімається рівень вологості в повітрі при ручному пранні білизни, а також при сушінні речей всередині кімнати. Дрібні речі і рушники, повішені на гарячу батарею, висихають швидко і не є серйозним джерелом вогкості у ванній. Однак одяг, постільна білизна, покривала та інші великі речі, які розвішуються на білизняних мотузках і сохнуть по кілька днів - істотно впливають на рівень вологості в приміщенні. Що радимо? Звичайно, не сушити білизну всередині кімнати, а виносити його на вулицю або балкон. А якщо немає такої можливості - придбати пральну машину з функцією сушіння білизни.

Не забувайте: після прийняття душу, купання у ванній або прання, насухо протирати поверхні - це вносить істотний внесок в боротьбу з вогкістю.

Як прибрати наслідки сирості

Найбільш явними наслідками того, що в кімнаті тривалий час рівень вологості перевищує норму є цвіль і грибок, які в свою чергу виступають джерелом неприємного запаху. Тому потрібно прибрати біологічні утворення, а сморід піде слідом за ними.

Як позбутися від цвілі і грибка:

  • Гарячим повітрям. Дані мікроорганізми не витримують високих температур і гинуть під їх впливом. Допомогти вам в цьому може звичайний фен або пароочисник.
  • Спеціальними розчинами. Для знищення цвілі, грибка, а також для усунення запаху сирості, підходять продукти, що містять хлор або розчин зі спирту, оцту і води (все в рівних кількостях). Також можна використовувати суміш з води і соди (5: 1). Обробіть одним з них уражені ділянки і через кілька годин ретельно змийте.

Дані способи не прибирають вогкість, а тільки сліди від неї. А ось яка техніка допоможе впоратися із зайвою вологою у ванній - описано в наступному розділі

Читайте також