Як обрізати виноград, щоб наступного року отримати багато врожаю

Щорічне обрізування винограду восени дуже важливий процес для отримання багатого врожаю в наступному році.

Коли обрізати виноград весною чи восени? Якщо кущ винограду кладате на землю і вкриваєте грунтом, то обрізати потрібно восени, так легше його зняти і накрити. А, якщо він росте на шпалері то обрізати потрібно весною в кінці лютого.

Осінню обрізку винограду потрібно робити після заморозків, коли з пагонів вже облетить листя. В цей час лоза припиняє дерев’яніти . Так, на зиму слід залишити лише ту частину, яка здерев’яніла до заморозків.

У жовтні, після листопаду, слід сформувати плодову ланку, що складається з сучка заміщення та плодової стрілки.

obrizka_vinogradu_2.png (90.72 Kb)

На висоті вище 80 см від грунту, якщо форма винограду шпалерна (задерев’янілий стовбур), треба вибрати 2 добре розвинуті цьогорічні лози нижній пускаємо горизонтально до землі по металевій основі, на цій гілці залишаємо 2-3 бруньки в нас вийде сучок заміщення. Перший наступний за ним сильний пагін, повинен розташовуватися з протилежного боку(сучку заміщення) гілки, його обрізаємо так щоб залишилося 4- 5 бруньки , ми сформували плодову стрілку.

Кількість бруньок на плодовій стрілці винограда залежить від товщини лози, і від ваги грони винограду. Якщо діаметр лози 5мм залишаємо 4-5 бруньок, при 6мм – 5-6 бруньок. Залишаючи у такій кількості бруньки ми перестраховуємося бо 2-3 бруньки можуть бути без плідними. Якщо сорт дає грона більше 500 грамів, то залишати бруньок слід мінімальну кількість з (при товщині лози 10мм залишаємо 11 бруньок ), а якщо менше 500 грамів - то по максимальному (при товщині 10мм залишаємо 12 бруньок).

З 2-3 пагонів, які ростуть з одного місця, найкраще залишити один (найбільш сильний), а решта - вирізати. Так, на лозі попереднього року залишають 3-4 молодих, цьогорічних. Обрізати лозу винограду потрібно таким чином, щоб залишалося 2-3 см над живою брунькою. На другий і наступні роки кущ обрізають за тим же принципом: на кожному рукаві попереднього року залишають не більше 3-4 лози.

Читайте також