Як підготувати лаванду до зими: поради

Теплолюбива красуня-лаванда прекрасно зимує на всій території України. Але часто навіть морозостійкі сорти Нормандія, Розеа, Дварф Блю, які витримують зниження температури до -35°С, можуть не пережити зиму. Чому так буває?

Якщо лаванда не пережила зиму, швидше за все, Ви допустили одну або кілька помилок, що призвели до загибелі рослини:

  • підживили кущі добривами, які містили азот;
  •  не правильно обрізали рослину восени;
  • обрізали кущі пізно – лаванда не встигла затягнути рани й відновитися;
  • дуже рано або надто пізно зняв укриття і стару мульчу.

Що потрібно зробити, щоб лаванда влітку порадувала Вас своїм цвітінням?

Правильно підготувати кущі до зими

Оскільки лаванда любить сухий ґрунт, то вологозарядний полив восени повинен бути помірним, а у дощову осінь і зовсім його пропустити. Це збереже коріння рослини від загнивання.

Обрізка лаванди:

1. Найперше слід видалити: гілки, які полягли на землю, залишені пеньки мають стояти вертикально; хворі, тонкі й пошкоджені пагони; гілочки, які вже цвіли попередні роки – у них потрібно відрізати зелені кінчики (до зрілої деревини має залишатися не менше 3 см).

2. Наступний крок - обрізати крону, що залишилася, до висоти близько 30 см.

Правильне підживлення.

Якщо Ви посадили лаванду в цьому році, то її можна не підживлювати восени – кущики ще не вибрали всі корисні елементи з ґрунту. Дорослі рослини слід підживити калійно-фосфорним комплексом для квітучих декоративних чагарників. Можна вибрати й інше добриво, головне, щоб воно не містило азоту.

Мульчування.

Незважаючи на те, що у лаванди довгий стрижневий корінь, який у дорослих кущів може йти на пару метрів углиб, мульчування багаторічникам необхідне. Для мульчі підійде пісок або суха земля, торф, сіно або солома. Оптимальна товщина шару мульчі – 15-30 см. Намагайтеся не мульчувати землю листяним опадом – під ним корінці можуть випріти.

Утеплення на зиму.

Прекрасно зимує лаванда без укриття у південних областях України. У центральних областях, де зими відносно теплі й малосніжні, кущики досить замульчувати. Якщо за прогнозами погоди очікується сильне похолодання – лише тоді вкривайте крони нетканим матеріалом. Основну небезпеку для лаванди у цих областях представляє обмерзання кореневої системи, коли тала вода накопичується біля корінців, а потім несподівано приходить міцний мороз. Щоб цього уникнути – мульчуйте ґрунт дуже ретельно, вибирайте торф, солому або сіно.

Крім мульчування, у північних областях лаванду можна укутати, особливо ніжні сорти, лутрасилом, агроволокном або спорудити навколо «курінь» з гілок ялини й сосни – вони не дадуть багаторічникам померзнути, але будуть пропускати до них повітря. Плівка та інші матеріали, які не пропускають повітря, для укриття не годяться – рослини під ними будуть випрівати й гнити.

Читайте також