Як підготувати льох чи підвал до зберігання консервації та овочів

Весь з таким трудом вирощений і зібраний урожай потрібно десь зберігати. На дачі зручним рішенням для цього є льох. Щоб зберегти хороші, свіжі і приємні запахи, льох необхідно очистити, промити, провітрити і продезінфікувати. Стаття розповість, як це роблять досвідчені садівники.

Загальна чистка в погребі  

Перш ніж відправляти свіжі овочі в льох, необхідно звільнити його від усього, що залишилося з минулого року. Підмести і очистити всі сітки від іржі і бруду. Обробити стіни, тканини, полиці і ящики великою кількістю тютюнового розчину (500 г тютюну варять в 10 л. води протягом 40 хвилин). Після - відкрити двері і дозволити кімнаті просохнути протягом 1-2 днів. Потім пофарбувати стіни і стелю натуральної фарбою або білизною, в яку додати розчин сульфату міді (1:10). Важкі місця біля труб і в кутах обробити пульверизатором.    

Обробка сіркою  

Овочі і банки часто зберігаються в погребі. Для дезінфекції приміщення використовують деревне вугілля, підігріте на сковороді, яке потрібно залишити в підвалі. Перед дезінфекцією необхідно закупорити всі щілини і отвори плівкою. 30-60 гр. вугілля розраховане на кубічний метр приміщення. Деревне вугілля необхідно залишити в підвалі не менше ніж на 2-3 дня, а після провітрити приміщення.        

Чистота і порядок  

Зйомні полиці у суху погоду необхідно винести з підвалу. Далі їх треба обробити миючим засобом або розчином соди (100 м на 5 л. Води) і залишити просихати. Відкриті стіни потрібно обробити сумішшю «Бордо» (300 р сульфату міді, розчиненої в 1 літрі гарячої води, 300-400 г. вапна розвезти в 2 л. води. Далі приготувати склад з 1 л. холодної води і фільтрованої вапняного молока, помішуючи, влити в нього розчин сульфату міді).    

Цим складом обробити стіни, сходи та підлогу. 

Читайте також