Як підготувати сад до зими: 7 основних порад

Збирання врожаю на ділянці не означає закінчення робіт. Важливо замислитись про підготовку своєї ділянки до зимівлі.

Є 7 базових порад, які допоможуть зробити все правильно.

Прибирання листя

Листя може бути розсадником різних бактерій та грибів. Якщо вчасно не виконувати збирання листя, дерева можуть заразитися. Також не варто забувати, що в листі воліють зимувати багато шкідників.

Прибирання листя - це необхідний захід, який повинен виконувати кожен дачник. Крім листя також слід прибирати всі плоди, що опали. Багато дачників забувають, що вони починають гнити і можуть стати причиною розвитку грибкових захворювань та появи шкідників.

Обрізання крони

Дерева важливо готувати до зимівлі заздалегідь. Багато дачників затягують цей процес, припускаючи ключову помилку. Важливо зрозуміти простий факт: після обрізки дерева мають встигнути відновитись.

Обрізання слід виконувати, коли температура на вулиці +10 градусів. При мінусових температурах зрізи гояться довго. Після обрізки необхідно обробити зрізи розчином із мідного купоросу. Для його приготування потрібно змішати 10 г мідного купоросу та літр води.

Обробка фунгіцидами

Для плодових дерев небезпека становить парша, борошниста роса та інші захворювання. Багатьом може здаватися, що обробка не дає жодного ефекту. А хіба грибкові захворювання розвиваються швидко?

Можна роками нічого не робити на ділянці, а потім настане момент і частина дерев просто загине. Обробку можна виконувати сечовиною чи бордоською рідиною. Можна зробити простіше, використовуючи фунгіциди:

  • "Ревус".
  • «Райок».
  • "Карбофос" та інші.

Промислові фунгіциди вважаються ефективнішими. А застосовувати їх можна без побоювань, тому що плоди вже зібрані.

Захист кори

Восени та взимку гризуни можуть пошкодити кору дерева. Звичайно, якщо гризунів на ділянці немає, про захист дерев можна не замислюватись. Цю процедуру слід виконувати, якщо гризуни вже давно оселилися на ділянці, а боротьба не допомагає. Як «кожух» можна застосовувати:

  • капронові колготки;
  • пляшки із пластику;
  • руберойд;
  • мішковину та інші матеріали.

Для захисту достатньо огорнути стовбур на висоту 80 сантиметрів.

Полив дерев

Через те, що восени дощова погода, багато дачників відмовляються від поливу, вважаючи його безглуздим. А хіба щедрий полив не потрібен деревам восени? Навіть якщо температура +8 градусів, про поливання забувати не варто.

Кожне дерево потрібно поливати ґрунтовно і не поспішаючи. Важливо, щоб вода добре ввібралася в ґрунт. На дерево середнього розміру потрібно вилити близько 5-8 л води.

Мульчування пристовбурного кола

Відразу після поливу слід подумати про мульчування. Сильні морози можуть завдати шкоди кореневій системі, а базовий захист зможе виправити таку проблему. Як матеріал для мульчування можна використовувати:

  • Тирса.
  • Компост.
  • Сіно.
  • Торф та інші.

Якщо плодові дерева удобрюються перегноєм, мульчування не потрібне. 

Побілка стовбурів

Дачники звикли білити стовбури дерев навесні, щоб захистити від шкідників. А хіба взимку рослини не потребують захисту?

Побілка стовбурів дозволяє захистити від шкідників і сонячних променів, які в сильні морози становлять серйозну небезпеку.

Читайте також