Як підготувати троянди до зими: укриття, добрива та видалення листя

Ілюстративне фото

Троянди – визнані красуні садів і квітників. Завдяки своєму різномаїттю вони можуть прикрашати мініатюрні контейнери, спадати масивними каскадами, рости у вигляді акуратних деревець, а також давати чудові квіти для зрізання. Навіть якщо ви не є професійним трояндарем, то напевно у вашій колекції квітів знайдеться хоча б пара кущів цих аристократок.

Від того, в якому стані рослина зустріне зиму, залежить успішність його майбутнього розвитку і цвітіння. Тож, ми підготували поради для підготовки кущів троянд до зими.

Як підготувати троянди до зими: основні етапи і заходи

Незважаючи на всю важливість майбутніх заходів, все ж вони не будуть для вас надто складними,  навіть якщо ви новачок у цій справі. Крім того, якщо у вашому регіоні переважають суворі зими, то варто підібрати районовані зимостійкі сорти, щоб уникнути складних процедур укриття більш примхливих южанок. Але, крім укриття, потрібно подбати і про інше. Підготовка троянд до зими повинна починатися ще в серпні. Для недосвідченого садівника це може здатися трохи дивним – адже на вулиці ще спекотне літо. Але це як раз час для того, щоб підготуватися до холодів. Отже, розглянемо основні заходи з підготовки троянд до зими:

  • Необхідно припинити вносити азотні добрива, які сприяють наростанню зеленої маси. Молоді пагони не встигнуть дозріти і загинуть взимку. А ось їх здерев'янілості  сприяють як раз калійно-фосфорні підживлення. Якщо на кущі є молоді пагони з червонуватим листям, то можна видалити з них верхівки, а також залишити кілька бутонів для дозрівання насіння – рослина отримає сигнал про припинення росту.
  • В рамках підготовки троянд до зими у вересні необхідно припинити перекопування та розпушування ґрунту в розаріях, щоб не провокувати ріст сплячих бруньок.
  • Перед зимівлею проводиться видалення листя на трояндах разом з черешками, щоб в майбутньому не сталося загнивання основних стебел. Пагони підрізають в залежності від виду і сорту. Наприклад, мініатюрні, чайно-гібридні троянди флорибунда і деякі інші укорочують наполовину, чагарникові і плетисті крупноквіткові – на третину, а у дрібноквіткових тільки прищипують пагони.
  • Важливий етап підготовки троянд до зими – укриття. Якщо у вас є старовинні сорти троянд або деякі видові, які квітують тільки один раз, то вони обійдуться і без укриття – їх деревина після нетривалого цвітіння встигла достатньо зміцніти. А ось за безперервні пахощі інших сортів вам доведеться віддячити рослинам теплим укриттям на зиму.

Укриття як важливий етап підготовки троянд до зими

Початківці-садівники часто помиляються, думаючи, що правильно вкрити троянди – це захистити їх від холоду. А зовсім і ні! Ворог рослин – це не лише мороз, але і несвоєчасні тепло і волога. Враховуючи мінливість наших зим, як раз часті і сильні відлиги можуть стати основною загрозою для зимуючих красунь. Вони можуть спровокувати випрівання, загнивання або раннє пробудження сплячих бруньок. Щоб цього уникнути, необхідно троянди, підготовка до зимівлі яких стане основною турботою щодо їх збереження, укрити  відповідно до особливостей сортів і клімату. Укриття можуть бути наступних видів:

  • повітряно-сухе: застосовується для масивних плетистих та інших видів троянд, коли укриття споруджується за допомогою дерев'яних щитів, торцеві кінці яких закриваються тільки після настання стійких заморозків. Під час відлиги вони знову відкриваються для провітрювання;
  • якщо у вас сорти, що дають квіти на пагонах поточного року, то навколо куща можна насипати горбик з деревної стружки, який зверху привалюють чимось більш важким для запобігання роздування стружки вітром або розмивання дощами;
  • хвойний лапник – практично універсальне укриття. З його допомогою можна забезпечити захист як високих, так і низьких кущів;
  • каркас з повітропроникним покриттям також часто використовується садівниками – це досить дешево і зручно;
  • найпростіший спосіб підготовки троянд до зими – підгорнути кущі ґрунтом. Але це має бути тільки легкий, змішаний з піском субстрат. При використанні важкого чорнозему або глинозему можна погубити рослину.

Читайте також