Як позбутися дротяника на ділянці раз і назавжди

Цей шкідник усіх уже дістав. А цього року його чомусь особливо багато. Дивуватися зростанню кількості дротяників, які поїдають не тільки картоплю, а й моркву, буряк і навіть квіти, не варто. Ми б здивувалися, якби він сам по собі став з городу пропадати. Але чудес не буває. Без наполегливої боротьби з дротяником він з позицій, які вже встиг зайняти, сам по собі не піде. Але як з ним боротися?

Порад із цього приводу вистачає. Наслухавшись і начитавшись їх, хтось розраховує на швидкий результат, але насправді потрібно приготуватися до довгої боротьби зі шкідником, інформує Ukr.Media.

Війну з дротяником краще почати якраз восени, і перший крок тут — розкислення ґрунту. Найкращий для цього засіб — доломітове борошно, яке неможливо передозувати, і воно не вимивається з ґрунту.

Крок другий — голої землі на ділянці бути не повинно. Голу, пухку і вологу землю дуже люблять самки дротяників. Землю, за можливості, потрібно мульчувати, але не бур'янами. Найбільш підходящі для цього — сіно і солома.

Зараз, коли з ділянки прибрано картоплю та інші коренеплоди, важливо не залишати пошкоджений під час збирання врожай. Тому що все це — їжа для личинок дротяників до самої весни.

Допомогти знищити їх може ґрунтовий інсектицид, який створює навколо бульб токсичне середовище. Але краще обходитися без хімії. Що б ми не робили, не обійтися тут без обов'язкового перекопування на цілий багнет лопати перед самими морозами ґрунту, видалення з ділянки всіх бур'янів, внесення мінеральних добрив. А найбезпечніший і найлегший метод впливу на личинок — посів на ділянці рослин-сидератів, і його потрібно поєднувати з розкисленням ґрунту. Це можуть бути фацелія, гірчиця, буркун, люцерна. Алкалоїди, що містяться в них, вбивають личинок дротяників.

Читайте також