Як позбутися запахів у квартирі: 6 дієвих методів

Фото з відкритих джерел, ілюстративне.

Провітрювання, регулярне прибирання і домашні ароматизатори — розповідаємо, як зменшити запах їжі у відкритому просторі. 

Відкривати вікно під час і після готування

У маленькій студії запахи від плити і духовки швидко розлітаються по всій квартирі — навіть якщо у вас хороша витяжка. Тому відкривайте вікно під час готування і провітрюйте все приміщення відразу після того, як закінчили їсти. В ідеалі — створити протяг, але в студії зробити це не так просто. Якщо є можливість, паралельно з вікном відкрийте вхідні двері на 10-15 секунд — це допоможе швидко замінити більшу частину обсягу повітря. Без регулярного провітрювання запах буде осідати на текстилі і шпалерах, що не так помітно, поки ви вдома, але відразу відчувається, коли ви входите в квартиру з вулиці.

Зменшити кількість текстилю

Всі тканини дуже добре вбирають запахи. Тому в студії краще відмовитися від гачків з верхнім одягом в передпокої — куртки і пальто можуть просочитися сильними запахами за один вечір. Також замініть портьєри в підлогу на рулонні штори, які легко чистити звичайною губкою. Килим в обідній зоні теж краще не стелити — або хоча б вибрати модель з коротким ворсом.

Регулярно очищати техніку

Навіть коли приготування закінчене, бризки олії на плиті і в духовці продовжують трохи пахнути. Щоб не витрачати багато часу на прибирання, купіть миючий засіб для кухонних поверхонь і техніки, що розпорошується. Щоб нанести його і стерти чистою губкою, буде потрібно пару хвилин, а повітря в районі кухні стане відчутно чистішим. Пил, що осідає всередині витяжки, теж збирає запахи, тому не забувайте періодично знімати решітку і протирати фільтри.

Використовувати інтер'єрні запахи

Перед тим як приступити до готування, включіть аромалампу або розпорошіть трохи інтер'єрного парфуму в зоні відпочинку. Якщо дотримуватися всіх попередніх пунктів, запах їжі в квартирі буде мінімальним, а приємний аромат легко його заглушить. Якщо ви віддаєте перевагу натуральним способам, поставте на тумбочку або комод пару невеликих мисок з крупною сіллю. Вона добре вбирає запахи, а якщо капнути в неї апельсиновий або лимонний сік, в повітрі буде витати легкий природний аромат. Ще один варіант — розкласти по мисках свіжомелену або зернову каву. Вона перекриє неприємні запахи і буде піднімати настрій підбадьорливим ароматом.

Раз на сезон протирати стіни

Запахи осідають на стінах, тому бажано чистити їх теж. Досить робити це раз в 3-4 місяці — і обов'язково заздалегідь дізнайтеся, який спосіб очищення підходить для вашої обробки. Більшість покриттів не можна терти — можна користуватися тільки слабким мильним розчином і м'якою губкою.

Частіше протирати пил

Пил не тільки шкідливий для здоров'я, але і збирає на себе запахи їжі. Тому не забувайте регулярно протирати вологою ганчіркою всі горизонтальні поверхні. Приділяйте особливу увагу простору навколо плити, а також не забувайте про плінтус, молдинги і карнизи. Раз в сезон варто взяти драбину і протерти пил на верхній поверхні шаф і холодильника.

Джерело -  Ukr.Media.

Читайте також